Segély csak együttműködőknek

A szociális segélyek mértéke nem csökken, de a szankcionálási szabályok valószínűleg módosulnak. Mindezeken túl valószínűleg nem lesz az önkormányzattal való együttműködés a segély kifizetésének feltétele az 55. életévét betöltött és a mozgáskorlátozott embereknek, valamint a 14 év alatti gyermeket otthon, egyedül nevelő szülőknek. E témakörök körül egyetértés látszik kibontakozni a szociális törvény módosítását tárgyaló bizottságokban - tudtuk meg Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztertől, aki tegnap részt vett az új sárospataki munkaügyi kirendeltség avatásán.

Érdeklődésünkre elmondta: a szankciókat a jelenlegi háromlépcsős rendszer helyett - amely két felszólítás után ad módot a segély megvonására - hatékonyabbá tennék. Ennek egyik módja lehet, hogy a juttatás kifizetését egy hónapra felfüggesztik azzal szemben, aki vét a szabályok ellen. Ha a probléma ismét felmerül, egyéves megvonás következhet - közölte a miniszter.

Mint megtudtuk, a vita még folytatódik egy másik, négy szocialista képviselő által kidolgozott javaslat körül. Vécsi István, az anyag egyik előkészítője, a foglalkoztatási bizottság tagja elmondta: javaslatuk lényege, hogy ne kaphasson segélyt olyan személy, akivel szemben a segélykérelem benyújtása előtt három hónappal jogerős bírósági ítélet született, vagyon elleni vagy gyermekvédelmi szabálysértést követett el. Ha pedig az elbírálás után ítélik el a juttatásra jogosultat, az adott település jegyzője három hónapra felfüggesztheti a segély folyósítását.

Szűcs Erika szerint ezt a javaslatot meg kell vizsgálni alkotmányossági szempontból, s csak azután lehet majd napirendre tűzni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.