Házanként százmillió zsebbe

Újabb gyanúsítottja van az erzsébetvárosi ingatlanbotránynak; a főügyészség őrizetbe vette azt az ingatlan-értékbecslőt, aki a gyanú szerint hamis szakvéleményt adott az önkormányzat által 2003-ban és 2004-ben eladott nyolc bérház értékéről. Volt olyan ezek közt, amikor az értékbecslő által megállapított érték százmillió forinttal maradt a valós piaci érték alatt.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: az értékbecslő ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás a vád. Az értékbecslő tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Az eddig nyilvánosságra került részletek szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama a következők szerint zajlott: a kerületi lakásépítő kft. kisebbségi tulajdonosa, az előzetes letartóztatásból a napokban vádalku fejében szabadon engedett Nagy György kinézett egy önkormányzati tulajdonú bérházat, amelyet jóval a piaci érték alatt akart megszerezni. A gyanú szerint az előzetes letartóztatásban lévő Gál György a gazdasági bizottság korábbi elnökeként kapcsolatban állt a vállalkozóval, és összesen 195 millió forint kenőpénzt kért és kapott annak fejében, hogy az nyomott áron juthasson az épületekhez.

Gál ezután az előre megbeszélt, olykor akár a piaci árnál százmillió forinttal is alacsonyabb áron értékelteti fel az épületet, amelyet az ő és a vállalkozó családtagjai, ismerősei által alapított strómancégek szerezhetnek meg. 2005 előtt a VII. kerület nem írt ki pályázatot, hanem az egyetlen "érdeklődőnek" - általában zárt ülésen - eladta az épületet, a hamis értékbecslői szakvélemény szerinti áron. A valódi befektetőnek a házat birtokló céget adták el, egyes becslések szerint épületenként 70-100 millió forintot keresve ezzel az ügyleteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.