Névtelen szűrés premier plánban

Ingyenes, anonim HIV-szűrést kínált a Gödör Klub az AIDS világnapja alkalmából. Fél kettő tájt már negyven-ötven ember sorakozott a tesztre. Főleg fiatalok, fiúk, lányok, itt-ott egy-egy középkorú hölgy, idősebb úr, sőt várandós kismama álldogált békésen. Mindenki a maga módján viselte a kicsit kellemetlen és nyugtalanító várakozást: olvasással, mélázással, viccelődéssel.

Itt az eredmény örökre megváltoztathatja az életet. A pár perces vérvizsgálat valóban nem került semmibe, kis vér az ujjbegyből, névtelenséget garantáló jelige, s tíz perc múlva minden kételyre megvolt a válasz. Ez még a félórás várakozással együtt is megérte volna, ha egyidejűleg nem veszi jó közelről három különböző forgatócsoport az anonim sorban állókat - a beleegyezésük nélkül. Sőt, időnként bevették magukat az elkülönített vizsgálati helyiségbe is, fotósokkal együtt. Nem tudom, hogy az éppen teszteltektől kértek-e erre engedélyt, de az kétségtelen, hogy senkinek sem hiányzott a nyilvánosság.

Vizsgálat
Vizsgálat

Az addig jó hangulatú, bár kissé feszélyezett sokaság egyre ingerültebben figyelte a tolakodó tévéseket. Az egyik riporter arról kezdett faggatni egy fiatal nőt, hogy vajon miért takarja el az arcát. Nem is tudom. Talán mert HIV-szűrésen részt venni mindenki legszentebb magánügye? Talán mert ez a tény sem, de a vizsgálat eredménye végképp nem tartozik senki másra? Még a szűrést végzők sem tudják, kit tesztelnek, de az anonimitás, amit ők garantálnak, bajosan fér össze azzal, ha az ember képét mutogatják utána az országos televízióban. Senki sem jókedvében jár HIV-szűrésre, de elég bátor ahhoz, hogy véget vessen a kétségeinek. Amire ebben a sebezhető állapotban a legkevésbé van szüksége, az a nyilvánosság. A HIV-ről mindenki tud annyit, hogy nemi úton és közös tűhasználattal terjed, ergo már azzal sem stimmel valami, aki elmegy a szűrésre. Ha fiatal és raszta, akkor narkós, ha nő, biztos fűvel-fával összefekszik, ha pasi, akkor buzi. Pedig ez a betegség nem büntetés, bárki megfertőződhet.

Az efféle meggondolatlanul kikényszerített népítélet lehetősége rengeteg embert elriaszt, akik aztán tudatlanul fertőznek tovább. Persze mindez mit sem akadályozta a riportereket, hogy le-lecsapjanak azokra, akik épp megkapták az eredményt - főleg fiatal lányokra -, vagy éppenséggel kioktassák azokat, akik ragaszkodtak anonimitásukhoz. Nekik legyen mondva, nem mindegyik stáb volt ennyire tolakodó.

Az egyik forgatócsoport csak a várakozók lábát filmezte, majd a saját riporterét mutatta szűrés közben, illetve akkor, amikor kézhez kapta az eredményt. Őszintén remélem, hogy a hölgynek valóban szüksége volt a válaszra, hiszen ez a gyorsteszt 17 ezer forintba kerül, és csak pár ezer darab van belőle. Egy rettegő kamasz vagy egy szerelmespár lelki békéje talán többet ér a néhány másodperces vágóképnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.