Hunvald: Törvényesen gazdálkodtunk

Még hónapokig eltarthat a nyomozás az erzsébetvárosi ingatlanügyekben, mindenesetre Hunvald György MSZP-s polgármester az ügyészségi eljárás ellenére azt állítja: a kerületet semmilyen kár nem érte a gyanús ingatlaneladások során.

Az önkormányzat vagyongazdálkodási gyakorlata törvényes és feddhetetlen, vagyonvesztés nem érte a kerületet - állította Hunvald György szocialista polgármester a budapesti VII. kerületi televízió tegnap délutáni műsorában. Hunvald kész ismét átvilágítani minden ingatlanvagyon-döntést, e vizsgálat eredményét ígérete szerint a kerületi lakosok elé tárja.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre sem őt, sem az önkormányzat vezető tisztségviselőit nem hallgatta meg, "így addig nem is mondhat részleteket" a vitatott nyolc önkormányzati tulajdonú ház értékesítésével kapcsolatban.

Arról, hogy a főügyészség tervezi-e a polgármester meghallgatását, és ha igen, milyen minőségben, Fazekas Géza szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el továbbiakat, csak megismételte, hogy a nyomozás nagy erőkkel és széles körben folyik.

Hunvald furcsának nevezte, hogy a helyi Fidesz az ő felelősségét firtatja, és vizsgálóbizottság felállítását követeli, miközben januárban több Király utcai ingatlan szanálására kötött szerződés felbontásáról szavaztak a képviselők, s több ellenzéki politikus nemmel voksolt. A polgármester szerint a szerződéseket azért kellett felbontani, mert a beruházók hosszú ideig nem teljesítették a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Kiemelte, hogy az ingatlanok mindaddig a kerület tulajdonában maradnak, míg a beruházó maradéktalanul nem teljesíti szerződéses vállalásait, például a lakók kiköltöztetését. Ha pedig szerződést bontanak a beruházóval, ez így is marad.

Hunvald határozottan cáfolta, hogy - mint arra a főügyészség gyanakszik - nyolc épület értékesítése során összesen 700 millió forint kár érte volna az önkormányzatot. Mint mondta, mióta ő a polgármester, egyszer sem értékesítettek ingatlant a forgalmi értékén alul, éppen ellenkezőleg, nemritkán a forgalmi érték két-, három-, akár négyszereséért adták el azokat. A polgármester szerint azért nem pályáztattak, mert arra 2004 végéig nem adott lehetőséget a lakástörvény, 2005-től viszont minden esetben pályázatot írtak ki.

Az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt a múlt héten vették őrizetbe és helyezték előzetes letartóztatásba Gál György SZDSZ-frakcióvezetőt, a gazdasági bizottság korábbi elnökét, akivel szemben az a gyanú, hogy 700 millió forint kárt okozott, és 195 millió forint kenőpénzt kapott. Az ügyben összesen hét embert gyanúsít a főügyészség, Gálon és több strómanon, illetve ügyvéden kívül Nagy György vállalkozót, a kerület lakásépítő cégének korábbi kisebbségi tulajdonosát, akinek élettársa, a szintén gyanúsított Szíjjártó Piroska a gyanú szerint több strómancéget alapított, a megszerzett önkormányzati házakat pedig offshore cégeknek adta tovább.

A főügyészség nem kommentálta, hogy korábbi információink szerint Nagy és élettársa részletes, feltáró vallomást tett volna vádalku keretében, és ezért vehették őrizetbe Gált. A főügyészségi szóvivő úgy fogalmazott: a nyomozás még hónapokig is eltarthat.

Hunvald György takarít. A kerülete háza táján is akad sepregetnivaló
Hunvald György takarít. A kerülete háza táján is akad sepregetnivaló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.