MTV: tízmilliárdos technika húszmilliárdért

Bár küszöbön áll a megállapodás, az új MTV-székház technikai berendezéséről "hivatalosan" még szinte semmit nem lehet tudni. Legfontosabb részleteit "a folyamatban lévő pályázatra" hivatkozva nem osztják meg a nyilvánossággal.

A jövő januárban átadandó új tévészékházba jelentős részben nem a régi technikát vinnék, hanem újat rendelnek. Igaz, pénz nincs rá. Mégis. A televízió kuratóriumának elnöke is elismerte: "elő kell teremteni a forrásokat" a beruházásra. A "forrás" egy halasztott konstrukciójú hitel lehet - e mellett döntöttek idén júniusban a tulajdonosok. A tervek szerint a költségeket a beruházó állja, neki törleszt majd a köztévé, 84 havi részletben.

Ezek egyelőre csak tervek. A részletek közlésétől mind a köztévé, mind a műszaki felszerelés biztosítására hivatott pályázaton egyedül talpon maradt, a Wallis-csoporthoz köthető Navigátor Zrt. elzárkózott, mondván: az ügy még nem zárult le. A pályázatot versenypárbeszédes eljárásként írták ki. Ezt akkor alkalmazzák, ha a kiíró nem tudja egyértelműen meghatározni a műszaki és pénzügyi tartalmat, hanem azt az ajánlattevőkkel folytatott egy- vagy többkörös konzultáció folytán alakítja ki.

Ezeknek a tárgyalásoknak kell a közeljövőben véget érniük, mert az MTV decemberben szeretne eredményt hirdetni. Addig csak a kérdések sorjáznak: miért éppen ezt a hitelkonstrukciót találták a legkedvezőbbnek a kurátorok? A havi törlesztőrészletekben mekkora kamatot fizet majd ki közpénzből a tévé a beruházónak? Megvan-e ez az összeg - a kuratóriumi elnökség köreiből származó hírek szerint: nincs -, és hogyan befolyásolja a forrás meglétét a tévé jövő évi büdzséje?

Vagyis egy olyan projektnek nem biztos a pénzügyi háttere, amelynek a pályáztatása tavaly december óta zajlik, és a teljesítését 2009 januárjában kellene megkezdenie a nyertesnek. Ráadásul Rudi Zoltán elnöksége idején, amikor kiírták a pályázatot, a tévé vezetése még azt is tagadta, hogy hitelt venne föl (a pályázati kiírás ugyanakkor már számolt ezzel a lehetőséggel is - a szerk.)

A köztévé lapunknak küldött hivatalos közleményéből az derül ki: várhatóan decemberben hirdetnek győztest, de ez függ attól is, milyen végső ajánlat érkezik a Navigátor Informatikai Zrt.-től. A köztévé még azt sem tudja, mi a beruházás végső ára - ez is a Navigátor "végső ajánlatától függ". Informálisan nyár eleje óta tudni lehet: a köztévé 9,5 milliárdot szánna a projektre.

A pénzügyi konstrukción túl érdekes az is, milyen technikai részletekben állapodtak meg eddig a Navigátorral. Milyen eszközöket építenek be és melyeket "húzták le" az eredeti tervekhez képest a többfordulós tárgyalások során? Csak hogy érzékeltessük a projekt méreteit: négy - egy 650 és három 300 négyzetméteres - stúdió kialakítása és felszerelése, 20-30 utómunkarendszer (vágás) kiépítése, 45 újságírói munkaállomás felszerelése, tovább bővíthető állapotban. Emellett három adáslebonyolító, 90 ezer óra kapacitásig bővíthető digitális adattároló, 1 HD (csúcsminőséget biztosító digitális technikájú) közvetítőkocsi, 8 kameraállással. A vállalás része a tesztelés és a próbaüzem, az oktatás, a karbantartás is.

- Nem látjuk a 9,5 milliárd forint forrását a tévé büdzséjében - nyilatkozta lapunknak Kapuvári Gábor, az MTV üzemi tanácsának elnöke. Szabó László, a kuratóriumi elnökség fideszes tagja is ezt mondta a Népszabadságnak: nemigen lesz pénz a beruházásra. Megerősítette: Rudi Zoltán (az ő elnöksége alatt írták ki a technikai tendert) még azt mondta a kurátoroknak, hogy belső forrásai is lesznek a televíziónak, főleg megtakarításból és a kereskedelmi adók által fizetett koncessziós díjakból. Ám a tévé feléli összes belső forrását. Szabó László azt mondta: a gazdasági igazgató körülbelül négymilliárd forintos plusz állami támogatást kérne a köztévének, enélkül vélhetően nem lesz új technikája a felépült székháznak. A köztévének ráadásul június 30-ig ki kell költöznie a Szabadság téri székházból.

A halasztott hitelkonstrukcióról az ellenzéki kurátor azt mondta: "Ez is a székházmodellt követi majd. Az is felépíthető lett volna húszmilliárd forintból, de a negyvenéves bérleti konstrukció matt a fizetendő végszámla 115 milliárd forint lesz. A műszaki tender tízmilliárd forint az áfával, de a csúsztatott fizetések miatt ez felmegy majd a duplájára".

Minderről megkérdeztük a köztévé kuratóriumi elnökségének kormánypárti vezetőjét, aki a folyamatban lévő pályázatot "nem kívánta kommentálni". Czeglédi László a költségvetés sarokszámairól azt mondta: azok "nehéz évet jósolnak a köztévének, de ez nem érte őket meglepetésként". Sok pénzük tehát nem lesz.

A piacot ismerő szakértők információi szerint az egyik legfőbb probléma az, hogy a bizonytalan anyagi hátterű Magyar Televízió - a technikáért és a finanszírozás biztosítékaként - garanciaként nem tud semmit felajánlani. A gyorsan, mintegy 40 hónap alatt amortizálódó IT-alapú berendezések maguk nem fogadhatók el ilyennek. Nyilván erre és a pénzügyi válság okozta hitelezési nehézségekre vezethetők vissza a hírek, amelyek szerint a technikai beruházás összege elérheti az eredetileg tervezett összeg kétszeresét, azaz a húszmilliárd forintot is.

HD-technológia: fölösleges luxus?

Az új székház technológiai felszerelésének legdrágább darabja a HD technológiájú közvetítőkocsi lenne, ez 1,2-1,5 milliárd forintba kerül. Egy stúdió technológiája a méretétől függően 500-800 millió forint közé tehető. Az új rendszerrel kompatibilis kamera ára nagyjából tízmillió forint. - A Duna Televízió csak fokozatosan áll át HD minőségű műsorok gyártására és vásárlására - mondta lapunknak Szekeres László gazdasági alelnök, mivel a HD-technológia gyártásban és tárolásban is jóval nagyobb, drágább kapacitásokat igényel. A sugárzási díj is jóval magasabb: a HD minőségű sugárzásért 300 milliót, az SD minőségűért csupán 90 milliót kér a jövő évre az Antenna Hungária. Az RTL Klub vezérigazgató-helyettese szerint külföldön is eléggé kérdőjeles a HD-sugárzás sorsa, Németországban az Prosieben.SAT1 éppen megszüntette. Róbert Ákos lapunknak elmondta: Magyarországon a készülékek kis része képes HD-jelet fogadni, de még ennél is kevesebb erre alkalmas hálózattal felszerelt háztartás van. (P. A.)

Az M2 híradójának januárban bemutatott új stúdiója. Jó lesz az még?
Az M2 híradójának januárban bemutatott új stúdiója. Jó lesz az még?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.