Különös koalíciók a költségvetésért

A kormányfőnek nem kell lemondania, az országnak 2009-re minden bizonnyal lesz költségvetése. Tegnap együtt megszavazta a költségvetés sarokszámait az MSZP és az SZDSZ, majd éles nyilvános polémiába kezdtek. Mintha csak a koalíciós időkben lennénk.

Gyurcsány Ferenc szerint az SZDSZ emelt fővel mondhat igent a költségvetésre, és elégedett lehet azzal, amit elért, hiszen megvalósult a hiány gyors csökkentésére vonatkozó kérése; létrejött a plafontörvény, a stabilizációs és reformalap is - írta tegnap a blogjában. Az SZDSZ válasza nem késett: "Nehezen lehet sikernek elkönyvelni azt, hogy a kormánypárt bátortalan politikája miatt az ország védtelenné vált a nemzetközi gazdasági válság hatásaival szemben, ezért Magyarország a legveszélyeztetettebb országok közé került." A sarokszámok igen biztos többséggel való elfogadását viszont ők is sikerként könyvelik el.

A Fidesz nem: "Ennek a költségvetésnek mindenki a vesztese" - mondta lapunknak Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője. A 13. havi nyugdíj csökkentése után a Parlament piros társalgójában rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta, hogy bár Gyurcsány Ferenc nap mint nap megvédte szóban a 13. havi nyugdíjat, tettekben viszont elvette. "Ezt tudják a szocialisták: hazudni".

Az MDF elsősorban azt könyvelheti el sikerként, hogy eltörölték az örökösödési illetéket a 20 millió forintos értékhatár alatt. Herényi Károly frakcióvezető szerint azt jelzik a keddi szavazások, hogy "rendes" időben, 2010-ben lesznek a parlamenti választások. Információink szerint a Fidesz is ezzel kalkulál; erre vonatkozó kérdésünket Orbán Viktor pártelnök elhárította: "Nem értek sem a kártyavetéshez, sem a vajákossághoz. Az egy másik szakma."

A költségvetés részleteit célzó módosító javaslatok némelyikében leszavazta viszont a kormányt egy-egy "ellenzéki nagykoalíció". Az MSZP akaratával szemben fogadta el például a T. Ház a jégkorong utánpótlás-nevelésére a Fidesz és a KDNP által javasolt 170 millió forintos támogatást, a drogprevenciós források csökkentését megakadályozó MDF-es indítványt vagy a kft.-k költségeit lefaragni hivatott liberális javaslatot. Az esetek többségében azonban az MSZP-nek "akadt" segítője: a költségvetés sarokszámait az SZDSZ támogatta, az MDF az adómódosításoknál segített be.

Az állami kiadások SZDSZ által javasolt csökkentése ellen szavazott számtalan alkalommal hat MDF-es képviselő (Boross Péter, Csáky András, Csapody Miklós, Herényi Károly, Karsai Péter és Lengyel Zoltán), így a kormány által javasolt keretben maradt a büdzsé. Legkevesebb tizenöt, kiadáscsökkentést célzó SZDSZ-es módosítás múlott az ő szavazatukon, illetve Császár Antal független képviselőn. Császár függetlenné válásakor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nem szavazza meg a költségvetést, most viszont munkatársunknak azzal érvelt, hogy ki kell lábalni a válságból.

A függetlenből MDF-essé vált Lengyel Zoltán is azzal érvelt, hogy "válságköltségvetésről van szó, mely felborul, ha az egyik lábát, a 13. havi nyugdíjak limitálásával megtakarított forrásokat kihúzzuk". (AZ MDF nemmel szavazott a 13. havi nyugdíjról szóló módosításra, holott Dávid Ibolya maga kezdeményezte ezt az intézkedést.) Egy szavazat hiányzott annak az "ellenzéki koalíciós" javaslatnak az elfogadásához, amely szerint az osztalékadó kulcsa 25 százalékról 18-ra csökkent volna. 9 MDF-es képviselőn kívül viszont az egész Ház ellene szavazott annak a fórumos javaslatnak, hogy a 20 százalékos áfakulcsot emeljék 22 százalékosra - persze az MDF-es javaslat "párja" az lett volna, hogy a 18 százalékos szja-sávhatár 1,7 millió forint helyett 2,2 millió forintra emelkedik. Nem így lesz.

Tucatnyi SZDSZ-es javaslat is elbukott. Igaz, az Operaház támogatásának csökkentését célzó javaslatukat Fodor Gábor pártelnök leszavazta, hat fideszes - köztük Orbán Viktor - viszont megszavazta, miközben a Fidesz-frakció döntő többsége a nem gombot nyomta.

Navracsics Tibor: Mindenki vesztes - Orbán Viktor: Nem értek a vajákossághoz
Navracsics Tibor: Mindenki vesztes - Orbán Viktor: Nem értek a vajákossághoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.