Hosszú kampány előtt

Elsősorban fejlesztéspolitikai kérdések szerepeltek az MSZP szombati választmányi ülésének napirendjén. Simon Gábor szociális és munkaügyi államtitkár, a választmány elnöke azt hangsúlyozta, hogy "az együttműködés nem gesztus, inkább politikai kényszer". Az államtitkár az amerikai elnökválasztást hozta példaként, rámutatva: John McCain a vereség után támogatását ajánlotta a győztes Barack Obamának.

Simon a tanácskozás után azt mondta: nem látszik, hogy Gyurcsány Ferencnek érdemi kihívója lehet a pártelnöki székben. A tanácskozáson összegezték, hogy a pénzügy- és a foglalkoztatáspolitikában, valamint a szociális biztonság területén miben ajánlanak társadalmi egyetértést. Bajnai Gordon fejlesztésügyi miniszter elmondta: számítani kell rá, hogy a következő hetekben ezres nagyságrendben szűnnek meg munkahelyek, s e folyamat föl fog gyorsulni.

Lendvai Ildikó frakcióvezető a Népszabadság információi szerint a frakció és a párttömörülések közti együttműködés javítását szorgalmazta. Lendvai magabiztosan nyilatkozott a költségvetés elfogadásáról. Rámutatott: a hét eleji parlamenti szavazások sorsdöntőek lesznek, a képviselői fizetések, illetve a költségtérítés megadóztatása megmutatja majd a parlamenti erőviszonyokat. Ezzel kapcsolatban Lendvai a választmányi ülés után elmondta: ha a szocialista módosító indítványt (megszűnne az adómentes költségtérítés, a költségátalány 15 százalék lenne) nem szavazza meg a T. Ház, akkor készek elfogadni az MDF hasonló javaslatát (18 százalékos forrásadó), a lényeg hogy "történjen már előrelépés". A választmány erről a kérdésről név szerinti szavazást javasolt. Támogatják az örökösödési illeték rendszerének megváltoztatását is. Az MDF által javasolt általános kétszázalékos áfaemelést viszont nem támogatják.

A tanácskozáson a jövő év elejétől kezdődő és 2010 őszéig tartó, "hosszú" választási időszak feladatairól beszélt Szekeres Imre elnökhelyettes. Nagy jelentőséget tulajdonított a baloldali politikusok, szimpatizánsok és közösségek együttműködésének.

A Népszabadság értesülései szerint a választmányi ülésen egyes platformvezetők megfogalmazták: vissza kellene térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy a platformoknak jelölési jogosultságuk legyen a párt országos választási listájára. Az elképzelést többen támogatják; de teljes egység egyelőre még nem alakult ki.

Szavaz a szocialista választmány  Fotó
Szavaz a szocialista választmány Fotó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.