Közelebb a büdzsé elfogadásához

Megszavazza a jövő évi költségvetés keretszámait az SZDSZ - ezzel a forrásaink szerint "szinte borítékolható" döntéssel több hónapos bizonytalanságot zárhat le a párt. A frakció ma hozza meg a koalíció felmondása óta a legfontosabb döntését.

Az SZDSZ eltolta ugyan a szakadék széléig, de várhatóan mégsem buktatja meg a kisebbségi kormányt. A liberálisok hétvégi testületi ülései után nagy valószínűséggel állítható, hogy támogatni fogják a költségvetést, legalábbis nem akadályozzák meg, hogy az átmenjen. A jövő évi büdzsé alapszámairól kedden szavaz a parlament, s ha itt igennel voksolnak a liberálisok, alighanem a december 15-i zárószavazáson is ezt teszik majd. A végső döntést persze a képviselőcsoport hozza, de miután az "ország gazdasági stabilitásához fűződő érdekére" hivatkozva az SZDSZ vezetősége, illetve "parlamentje" a hétvégén rábólintott a keretszámok megszavazására, kicsi az esélye annak, hogy a frakció szembemenne e döntéssel.

A párt "parlamentje" (az országos tanács), majd pedig operatív vezetősége (az ügyvivői testület) is rendkívüli ülést tartott szombaton, miután az elmúlt hetekben sem jutott nyugvópontra a párt által követendő politikai irányvonal (ezen belül a költségvetéshez való viszony) körüli belső vita. Mindkét testületben az volt a meghatározó álláspont, hogy a szocialisták eleget tettek a párt legfontosabb követeléseinek: a költségvetési kiadások aktuális csökkentésének, illetve mértéke törvény általi korlátozásának, továbbá a stabilizációs és reformalap létrehozásának. Márpedig ha nem szavazzák meg a költségvetés sarokszámait, ezeknek is búcsút inthetnek.

A párt a hétvégén csak egy szűkszavú közleményt adott ki, miszerint fontos eredmény, hogy az SZDSZ ellenzéki pártként elérte említett kezdeményezéseinek az elfogadását; "az ügyvivői testület ezeknek a javaslatoknak az elfogadását, valamint az ország gazdasági stabilitásához fűződő érdekét figyelembe véve alakította ki a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos álláspontját". De azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ez miben áll. Erről nyilvánosan egyedül Bőhm András képviselő nyilatkozott a hétvégén: "Az SZDSZ vállalja, hogy a költségvetés biztosan átmegy, és ennek a felelősségét is vállalja", mondta a Magyar Rádiónak.

A szűkszavúság oka, hogy Fodor Gábor hivatalosan ma tájékoztatja a frakciót a szombati döntésről, s a képviselőcsoport csak ezután dönt. Fontos szempontjuk lehet, hogy még több parlamenti javaslatuk lóg a levegőben. Ezért is lehet döntő, hogy a hétvégi tanácskozásokról hiányzó (külföldi útjáról tegnap hazaérkezett) Kóka János frakcióvezető hogyan foglal állást a képviselőcsoport ülésén, mit szól például ahhoz, hogy a párt korábban bólin-
tott rá a büdzsére (távollétében), mint hogy az ő (további) százharmincmilliárdos kiadáscsökkentési csomagjáról megállapodhattak volna a parlamentben.

A belső arányok a vita függvényében még változhatnak, jelenleg a tizenkilenc fős frakcióban 8-9 képviselő sorolható a keményvonalas büdzsépártiak táborába (köztük Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván volt pártelnökök), további 4-5 politikus "puhább" igent képvisel, és forrásaink mindössze 3-4 fősre teszik a kemény ellenzők számát a frakcióban.

Fodor Gábor büdzsépárti fordulata is annak a felismerését jelzi, hogy kisebbségbe szorult a költségvetéspártiakkal, elsődlegesen a volt pártelnökökkel szemben, akik "mellesleg" a párt huszadik születésnapjára sem mentek el. Pető Iván a napokban is értésre adta, hogy számára követhetetlen Fodorék irányvonala: a korábban követelt szakértői kormány szerinte blöff volt. Amikor erre módjuk lett volna, nem szavazták meg a parlament feloszlatását, a költségvetést pedig a pártelnök előbb elutasította, majd a világválságra tekintettel támogatandónak mondta. Azóta viszont többen megint az elutasítást képviselik.

- A pártban sokan erős fenntartásokat fogalmaztak meg a költségvetéssel kapcsolatban - ismerte el lapunknak még pénteken Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke, majd a hétvégi viták fő üzenetét tegnap úgy fogalmazta meg lapunk kérdésére, mely szerint feltételezhető-e a költségvetés liberális megszavazása: "Fontosabb a belső egység, mint maga a szavazat."

Vagyis a döntés nemcsak a költségvetés sorsát, hanem az SZDSZ további lehetőségeit is meghatározza. Az már a következő hónapok feladata lesz a liberálisok számára, hogy a feltételezhető költségvetési igen után az EP-választásokig bebizonyítsák, hogy mégsem lehet a szocialisták segédcsapatának tekinteni őket.

Dossziéváltás - Kovács Kálmán, Fodor Gábor és Demszky Gábor az országos tanács ülésén
Dossziéváltás - Kovács Kálmán, Fodor Gábor és Demszky Gábor az országos tanács ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.