Szalmonella a bevásárlókocsin?

Fertőtlenítsük-e használat előtt a bevásárlókocsit? Semmivel sem tisztábbak ezek a metrófogantyúnál, de ez utóbbira legalább nem teszünk ételt. Mégis, az egészségmániás Egyesült Államokban komoly kérdés: hogyan tehetők antiszeptikussá a guruló kulik? Idehaza a fogyasztóvédők még nem találkoztak hasonló panasszal.

A vélemények és a gyakorlatok is megoszlanak Amerikában - ez derült ki a The Wall Street Journal minapi riportjából. A kocsik bizonyítottan bakteriális fertőzést okozhatnak, campylobaktérium és szalmonella tenyészik rajtuk. Az Arizonai Egyetem kutatói hatvan, Los Angeles környéki kocsit vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak: felületükön nagyságrenddel több baktérium található, mint száz nyilvános mosdóban a vécéülőkétől az öblítőkarig. Vannak, akik elismerik a veszélyt, de a kocsikat azért nem fertőtlenítenék.

- A józan ész azt diktálja, hogy a kocsikat rendszeresen le kell mosni. Relatíve azért a sor végére helyezhető ez a fertőzési kockázat - állítja Elaine Larson, a Columbia Egyetem egészségügyi főiskolájának tanára. Rolf Halden, az Arizonai Egyetem professzora pedig úgy véli: hiábavaló törekvés az antiszeptikus környezet.

- Nincs értelme, hogy egyre több és több terméket állítsunk elő valami fenntarthatatlan érdekében - nyilatkozta. - Ha ugyanis többet fertőtlenítenek az egészségtudatos, sőt egyesek szerint egészségmániás Amerikában, az egyes gyártóknak és szolgáltatóknak értelemszerűen érdekében áll. Itt vannak például a nedves törlőkendők. A törlőket a vásárlók számára kikészítő üzletekben azt találták: csak a vásárlók 5-20 százaléka él a lehetőséggel, hogy használja is őket. Hogy miért? Azért például, mert ha megfelelő hatóanyagot itatnak a kendőkbe, akkor a környezetvédelmi ügynökség riasztó fogyasztóvédelmi figyelmeztetések feltüntetésére kötelezi a gyártót. "Veszélyes emberek és háziállatok számára" - olvassa a vevő, és inkább nem a törlő, hanem a kocsi után nyúl. A fertőzéstől való félelem vásároltathat a szülővel egy olyan, harmincdolláros védőeszközt, amelynek segítségével a kisgyerek nem közvetlenül érintkezik a bevásárlókocsival, ha beleültetik. Egy házaspár az interneten tízdolláros fogantyúvédőt forgalmaz; ezt mindenki magával viheti a vásárláskor.

- A bevásárlókocsik aligha veszélyesebbek a közintézményi kapuk kilincseinél, a nyilvános telefonoknál, illetve azoknál a tárgyaknál, amelyeket rengeteg ember fogdos össze napról napra. A bevásárlókocsikba ugyanis minden tétel csomagoltan kerül, akár húsról, akár pékáruról, akár zöldségről van szó, így az élelmiszerek nem érintkeznek közvetlenül a kocsikkal - érvel Hackl Mónika, a Tesco Magyarország Kft. sajtómunkatársa, aki egyébként nem tud efféle vásárlói panaszról. A cég természetesen az idevágó élelmiszer-higiéniai rendelet előírásai szerint gondoskodik a tisztántartásról: a kocsikat és a tárolóhelyeket hetente egyszer takarítják és lemossák, negyedévente pedig fertőtlenítik.

A bevásárlókocsik tisztaságára még senki sem panaszkodott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen - támasztotta alá a fentieket Kati Attila tájékoztatási főosztályvezető. De azért akadhat néhány aggodalmaskodó magyar szülő, mert erre utal egy új termék megjelenése a bababoltokban: a bevásárlókocsi- takaró. A potom tízezer forintért megvásárolható védőeszköz tépőzárral rögzíthető a kocsikhoz, az ülésrészen extra párna szolgálja a baba kényelmét, míg a szórakoztatásáról a takaróra varrt plüssfigurák gondoskodnak.

Nem tartja valós veszélyforrásnak a bevásárlókocsikat dr. Szabó Enikő, az élelmiszer-higiéniát a szántóföldtől az étkezőasztalig ellenőrző Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal főigazgató-helyettese sem. Ezeken a szerkezeteken szerinte nincs sem elég táptalaj, sem elég nedvesség a baktériumok és a vírusok életben maradásához és szaporodásához. Persze, mint mindenütt, egy áruházban is elég egy zsebkendő nélküli tüsszentés, és a fogantyún hemzsegnek a kórokozók. A megbetegedés veszélye minimálisra csökkenthető, ha hazaérkezéskor - különösen a vásárolt élelmiszerek elpakolása előtt - kezet mosunk.

Csakhogy erről szolgáltatóként és vásárlóként is hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Az élelmiszer-forgalmazó helyeken végzett hatósági ellenőrzések panaszlistáján tudniillik régóta őrzi első helyét a személyi higiénia hiánya.

Kocsimosás nagy nyomással, vax nélkül
Kocsimosás nagy nyomással, vax nélkül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.