Hétszázmilliós MSZP-hitel

723 millió forint kedvezményes hitelt vesz fel az MSZP, amelynek lehetőségét egy ötpárti konszenzussal elfogadott törvény biztosítja. A többi parlamenti erő is hitelt kér az ingatlanvásárlásaihoz; igaz, a Fidesz, a KDNP és az MDF összesen kér annyit, mint az MSZP. A szocialisták az év végéig elhagyják átmeneti pártközpontjukat.

Ötpárti egyetértéssel fogadták el jó néhány hónappal ezelőtt az úgynevezett vagyontörvényt, amely lehetővé teszi, hogy a parlamenti pártok kedvezményes feltételekkel vásárolhassák meg az általuk használt, bérelt ingatlanokat. A vételi szándék bejelentésére adott határidő lejárt, a lehetőséggel mindegyik párt élni kívánt. Ha nem ezt tették volna, úgy az adott ingatlanok esetében piaci díjat kellett volna fizetniük a bérletért, vagyis mindenképpen jobban jártak, ha hitelből megveszik azokat, ráadásul kedvezményes feltételek mellett. Az elfogadott jogszabály szerint ugyanis a pártok egymilliárd forint kölcsönt vehetnek fel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), a tizenöt éves futamidőre pedig a mindenkori jegybanki alapkamat és további egy százalék érvényes. Ennél is fontosabb, hogy az állam garanciát vállal a pártokért, vagyis ha valamelyik szervezet nem tudná fizetni a törlesztést, úgy az állam dönti majd el, hogy elzálogosítja-e az adott épületet, vagy elengedi a párt tartozását.

Úgy tudni, hogy parlamenti mandátumarányához képest az MDF veszi fel a legtöbb hitelt: 450 millió forintot. Ebből a konzervatívok huszonegy ingatlant vesznek, benne a Szilágyi Erzsébet fasoron álló székházat. A Fidesz huszonkét ingatlanra költ az általuk felvett 205 milliós hitelből, a KDNP tizenegy ingatlanért fizet 160 milliót. A szabad demokraták nem veszik meg valamennyi bérelt ingatlanukat, a pártközpontot például továbbra is bérelni fogják. Az SZDSZ 327 millió forintos hitelért folyamodott, főként vidéki épületek megvásárlására. A legtöbb ingatlant az MSZP vásárolja a kedvezményes hitelből, szám szerint negyvennégyet.

A Népszabadság információi szerint a szocialisták összesen 723 és fél millió forintot kértek és kapnak. A megvásárolni kívánt 44 ingatlanból viszont csak 22-t vesznek meg ebből a forrásból, a többit a megyék és az országos központ arányos felosztással. Forrásaink megjegyezték: végleges döntés az ingatlanokat illetően még nincs, jelenleg is vizsgálják, hogy melyiket érdemes megtvenni és melyiket nem.

Ami a szocialisták pártközpontját illeti, immár bizonyos, hogy év végéig átköltözik a Vérmező utcai irodaházból a Jókai utcai, egykori KPVDSZ-székházba. Az MSZP régóta küzdött a Köztársaság téri épület visszás múltjával és annak szimbolikájával. Gyurcsány Ferenc is meg akart szabadulni e tehertől. Először úgy tűnt, hogy egy VII. kerületi, István utcai telken kezdenek építkezésbe. Ez a projekt azonban meghiúsult, mert nem sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket. Költözni viszont muszáj volt, már csak azért is, mert "egy politikusokkal teli ingatlant nehezebb eladni, mint egy üreset". Az MSZP kibérelte hát a Vérmező utca egyik irodaházának két emeletét. A "Közteret" egy izraeli ingatlanfejlesztő cég vette meg majd egymilliárdért, a vele szomszédos ingatlannal együtt. Utóbbi az MSZP-hez szorosan köthető Horizont Zrt. tulajdonában volt. Az új, hatodik kerületi, Jókai utcai ingatlanért az MSZP kereken bruttó 700 millió forintot fizet (a felújítások, átalakítások további százmilliót emésztenek fel), beköltözni viszont hivatalosan csak január elsején fognak. Eredetileg a párt 19. születésnapján, október 7-én szerették volna birtokba venni az új székházat, de a Vérmező utcai bérlet csak az év végén jár le; így nincs csúszás. Az új országos központ nyitottabb és modernebb kíván majd lenni, mint az eddigi. Internetkávézó épül az alsó szint aulájában, közösségi terek, információs pultok, könyvtár nyílhat a betérők előtt. Várhatóan a szocialisták Pest megyei és budapesti vezetése és egyes kiszolgáló háttérintézmények is "visszaköltözhetnek" az új épületbe.

Átlátható belső tér - a Jókai utcai székház fogadószintje  Fot
Átlátható belső tér - a Jókai utcai székház fogadószintje Fot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.