Új törvény a távoltartásról

A több mint két évvel ezelőtt elfogadott távoltartási törvény - amely főként a családon belüli erőszak áldozatait védi - nem működik; helyette olyan új törvény születik, amelyet remélhetőleg az összes párt megszavaz majd. Erről Sándor Klára, az SZDSZ képviselője beszélt a napokban.

A ma hatályos jogszabály - mondta - gyakorlatilag alkalmazhatatlan, mert a családtagjait bántalmazó személyt csak a bíróság kötelezheti a lakás elhagyására, a döntésig pedig hónapok telnek el. Az új jogintézményt nem is nagyon alkalmazzák: a törvény hatályba lépése utáni első évben mindössze néhány tucatnyi távoltartási ügyben született határozat. A törvényt a jogvédő szervezetek az első pillanattól éles kritikával illették.

A Sándor Klára és Magyar Bálint által beterjesztett új változat általános vitája szerdán kezdődött meg, és ahhoz az MSZP több mint húsz módosító indítványt nyújtott be, ám azokat az SZDSZ szinte kivétel nélkül elfogadja, vagyis komoly esélye van az elfogadásnak. A Fidesznek viszont - bár a céllal egyetértenek - alkotmányossági és szakmai aggályai vannak.

A törvény az osztrák mintát követné: a rendőrségnek a helyszínen joga lenne kötelezni a bántalmazót arra, hogy azonnal hagyja el az otthonát, és arra is, hogy hetvenkét óráig ne térjen vissza. Ez idő alatt gyorsított bírósági eljárásban kell dönteni arról, hogy szükség van-e például a távoltartás idejének meghosszabbítására vagy más eljárás megindítására. Egyébként az elkövető azonnali eltávolítása már korábban is felvetődött, de ezt akkor alkotmányosan kifogásolhatónak tartották. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.