Egyre jobban biztosítóvá válik az OEP

Se többet, se kevesebbet nem nyújthat jövőre az orvos a betegnek, mint amennyi jár - ez derült ki a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központja által szervezett konferencián. Aki mégis eltérne az egészségbiztosító eljárásrendjétől, elveszítheti a gyógyításért járó öszszeg tíz százalékát.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár februártól megújítaná a finanszírozási szerződéseket az egészségügyi szolgáltatókkal. A közfinanszírozott intézményeknek vállalniuk kell, hogy úgynevezett finanszírozási eljárásrend alapján gyógyítanak, valamint minőségi ellátást nyújtanak a betegeknek.

Bár több részlet még bizonytalan, de azt Pöőr Lenke, az OEP osztályvezetője elmondta: az elvárásokat nem teljesítőket először felszólítják, majd, ha ez nem járna sikerrel, büntetnek, a következő lépésként pedig megpróbálják a feladatot átadni a területileg illetékes súlyponti kórháznak. Ha ez nem lehetséges, pályázatot írnak ki a szolgáltatásra. Ekkor már bárki, így a magánszolgáltatók is versenyezhetnek a feladatért. Ha súlyponti kórház az elmarasztalt, ugyanerre a sorsra juthat. Mindez része annak a folyamatnak, amely az OEP hivatalát valódi biztosítóvá alakítja át.

Pöőr Lenke hozzátette: a tervek szerint az új szerződés részeként az OEP meghatározná azt is, hogy egy-egy kezelés keretében mi az, amit kifizet. Ha ennél kevesebbet vagy épp ellenkezőleg, netán indokolatlan többletszolgáltatást kapna a beteg, az egészségbiztosító elvonhatná az ellátásért járó díjazás tíz százalékát.

Határozott szándék van, de még több részletről nincs szakmai, illetve politikai döntés. Így bizonytalan, hogy mi kerülhet minőségi elvárásként az új szerződésekbe. Ezek megfogalmazását segítik az ÁNTSZ most zajló, átfogó kórházi vizsgálatának tapasztalatai is. Egyelőre a finanszírozási eljárásrendekből tíz szakterület 60 protokollja készült el. Ez elvben elég lehet az induláskor, hiszen ez a mennyiség az OEP-költségvetés 80 százalékát lefedi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.