Részleges haláladó-eltörlés

Húszmillió forint alatti ingatlan öröklése illetékmentes lehet - a parlament költségvetési bizottságának ez a javaslata, amelyet a kormány is támogat, a fideszes Varga Mihályhoz kötődik. Miért nem az MDF-hez?

Csak húszmillió forint felett kell örökösödési illetéket fizetnie az elsőfokú örökösnek (a gyerekeknek, a szülőknek és a házastársaknak) ingatlan öröklésekor, ha a T. Ház megszavazza az erről szóló módosítást. A kormány támogatta a javaslatot, amit a fideszes Varga Mihály, a költségvetési bizottság elnöke jegyez. Ez meglepő, mert az örökösödési illeték eltörlését az MDF már évekkel ezelőtt szorgalmazta.

- Igazából nem Varga Mihálynak, hanem az Országgyűlés költségvetési bizottságának a módosító javaslatáról van szó. S mivel a fideszes politikus a bizottság elnöke, így hozzá kötik - magyarázta lapunknak Herényi Károly, aki azt is elmondta, hogy természetesen maga is adott be egy módosítást a "haláladó" megszüntetésre, de azt a szocialisták nem támogatták, ezért állt elő egy másik módosítással a költségvetési bizottság. "Ez valójában az én módosító indítványom módosítása" - tette hozzá.

A Herényi Károly által jegyzett verzió szerint az illetékmentesség nem csak ingatlanokra vonatkozott volna. Az illetékmentesség januártól lenne érvényes, de alkalmazni kellene a folyamatban lévő ügyekre is.

Jó esély van a parlamenti elfogadására, a szocialisták és a demokrata fórumosok minden bizonnyal megszavazzák. Arra, hogy nem lesz-e presztízsveszteség az MDF számára, Herényi Károly úgy fogalmazott: "presztízsveszteség nincs, a parlamenti többség megszerzésének pedig ára van".

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez a 13. havi nyugdíj "megnyirbálásáról", hogy mindenki számára kiderüljön, kik akarják hosszú távra megszorításokkal sújtani a nyugdíjasokat. Iván László fideszes képviselő Veres János pénzügyminiszter egy nyilatkozatából idézett:
e szerint a 13. havi nyugdíj 80 ezer forintban való maximálása nem egyszeri lépés, hanem megmaradhat a további években is. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.