MSZP: új vezetés, régi arcokkal

Csak az "alsóbb" pártvezetői szinteken várhatóak cserék az MSZP-ben, legalábbis ezt mutatják a kialakuló erővonalak a tisztújítást megelőző hónapokban. Gyurcsány Ferenc kihívó nélkül marad, az elnökségben elsősorban Juhász-Lamperth párharc jósolható.

Megkezdődtek az országos, felső vezetői tisztújítást megelőző személycserék az MSZP egyes választókerületi, városi szervezeteiben. Ezek, az "alulról építkező" márciusi tisztújítás első lépcsői. A jelenleg kialakult erővonalak egyelőre azt mutatják, hogy a párt elnökségében és pártvezetői posztjain érdemi helycserék nem várhatóak. Gyurcsány Ferenc pártelnök várhatóan nem számíthat kihívóra; egyik informátorunk szerint a sem várható, hogy akár egyetlen szervezet is mást jelöljön az MSZP első posztjára. Gyurcsány támogatottsága - a belső kritikák ellenére - továbbra is egyértelműnek tetszik. A kormányfővel szembeni jelölés pedig csak a párton belüli feszültséget erősítené, érdemi eredmény esélye nélkül. Nem beszélve arról - teszik hozzá forrásaink -, hogy Gyurcsány korábban egyértelművé tette: személyében a pártelnöki és a miniszterelnöki poszt összenőtt. Ebben a gazdasági helyzetben, mondják, Gyurcsány a miniszterelnöki székben is bebetonozódott.

Változás várható az országos elnökségben és az elnökhelyettesi, alelnöki posztokon. Szekeres Imre elnökhelyettesi posztja biztos, Juhász Ferenc újrázása kevésbé. Úgy tudjuk, a volt honvédelmi miniszter ambicionálja a mandátumot, de támogatottsága csekély. Elképzelhető, hogy a Szabolcs megyei elnökséget célozza meg inkább. Ezzel kapcsolatban azonban tudni kell, hogy Szabolcsban a jelenlegi elnök, Veres János támogatottsága szintén nehezen megkérdőjelezhető. A párt elnökhelyettese lehet viszont Lamperth Mónika jelenlegi pártelnöki kabinetvezető, aki a kongresszussal erősíttetné meg pozícióját. Elképzelhető, hogy létrehoznak egy főtitkári posztot (volt ilyen már korábban), s azt foglalná el a volt kormánytag - de ez is egyelőre csak egy elképzelhető forgatókönyv. Mindenesetre az bizonyos, hogy Lamperth pozíciója a pártvezetői szinteken tisztázásra vár, miután a kabinetvezetői szék többek szerint "rendszeridegen". Kérdés, hogy Juhász és Lamperth megegyezik-e az elnökhelyettességet illetően. Az már tudható, hogy Lamperth mögött több megyei szervezet is felsorakozni igyekszik.

Az alelnöki posztokon Kiss Péter kancelláriaminiszter és Ujhelyi István ismételt jelölése és megválasztása erősen esélyes. Igaz, hogy a volt önkormányzati államtitkár az utóbbi időbel vállaltan hátrébb húzódott, de "helyben" továbbra is erős. Nem olyan biztos már Hiller István kulturális miniszter újbóli alelnöksége, már a volt pártelnök legutóbbi megválasztása is alig néhány szavazaton múlott. Forrásaink úgy vélik, hogy bár Hiller munkáját elismerik, mégsem bír kellő támogatással, ennek oka elsősorban az, hogy a miniszter "nem kimondottan önmenedzselő típus". Mindenesetre, ha Hiller ambicionálja a posztot, úgy "biztosan megtaláljuk a módját, hogy meglegyen a helye" - tették hozzá forrásaink. Volt, aki felvetette, hogy Hiller számára az egyik legfelelőbb pártbéli poszt a választmány elnöki széke lenne. A testületet most vezető Simon Gábor munkaügyi államtitkár teljesítményére nem volt panasz, de a kulturális miniszter forrásaink szerint képes lenne megszerezni a posztot - ha akarná. Az országos elnökségi helyekért várható nagyobb harc, bár itt sem készül "palotaforradalom". A női és ifjúsági kvóta behatárol bizonyos helyeket, információink szerint leginkább a budapesti pártalakulat "erős emberei" készülhetnek arra, hogy befolyást szerezzenek a testületben. Lendvai Ildikó frakcióvezető várhatóan "csak" az elnökségben kér és kap helyet, miután nem ambicionál "nagyobb" posztot. Ezt jól mutatja az is, hogy őt választották meg az országos jelölő bizottság elnökének.

Valódi mozgás megyei szinten lehet. Budapesten és Győr-Moson-Sopronban még az idén lesz választás. A fővárosban Burány Sándor újrázása erősen esélyes, de elképzelhető, hogy elindul a posztért Szanyi Tibor is. Budapesten a tisztújítást december 19-re írták ki. Győr-Mosonban a most kinevezett közlekedési miniszter, Molnár Csaba elnöksége "betonbiztosnak" tekinthető, már csak azért is, mert a pártvezetés bizonyos tagjai között a fiatal politikusban az MSZP egyik jövőbeli vezetőjét látják. Hajdú-Biharban a karácsonyi ünnepekig végbemegy a tisztújítás, de csak választókerületi szinten - a megyei választás januárban várható. Itt, Oláh Lajos korábbi pártigazgató, jelenlegi környezetvédelmi államtitkár fog várhatóan újrázni az elnöki székben; bár bizonyos "ellenmunka" a debreceni szocialisták részéről érezhető. Pest megyében Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is várhatóan marad a pártelnökség élén, ahogy Bácsban is bizonyosnak tekinthető Vári Gyula, Heves megyében pedig Sós Tamás ismételt megválasztása. Váltásra készülnek viszont Borsodban, ahol az új elnök Gúr Nándor országgyűlési képviselő lesz, a választmányi elnök pedig Nyakó István pártszóvivő. Vas megyében, ahol évek óta Kiss Péter kancelláriaminiszter vezeti a pártszervezetet, várhatóan a jelenlegi alelnök, Nemény András veszi át az irányítást, akár csak ügyvezető elnöki szinten. A hírszerző.hu hírportál elemzése szerint Baranya megyében is váltás készülődik: itt Páva Zoltán vagy Puch László veheti át a pécsi polgármester Tasnádi Péter helyét.

Az országos tisztújítás áttételesen kihatással lehet az MSZP európai parlamenti listájának összeállítására; mondván: "lehet, hogy helyet kell majd szorítani egy-két nagy vesztesnek". A szocialisták elnöksége épp a napokban döntött arról, hogy az EP-jelöléshez szükséges dokumentumokat úgy küldik ki, hogy érdemben csak február környékén kezdődjenek meg a jelölések; ezzel biztosítva, hogy nem kezdődik meg idő előtt a helyezkedés. Úgy tudjuk, a szocialisták közül Szabó Zoltán és Kökény Mihály, illetve Baráth Etele jelezte: menne Brüsszelbe. Közülük egyedül Baráth jelölése lehet kérdéses, miután egyéni mandátummal került a parlamentbe, vagyis távozása után időközi választásokat kellene kiírni, ami mandátumvesztéssel járhat.

Juhász Ferenc "újrázna" - a párt 2006-os kongresszusán figyelmeztet
Juhász Ferenc "újrázna" - a párt 2006-os kongresszusán figyelmeztet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.