Buktak Zuschlag kapcsolatai

Hivatalosan sem a rendőrség, sem a szaktárca nem kommentálta azt a Zuschlag-perben hétfőn bemutatott hangfelvételt, amelyben a bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített csalással vádolt volt szocialista képviselő rendőrségi kapcsolataival kérkedett.

A Népszabadság értesülése szerint sokkal kínosabb fordulatot is vehetett volna a Zuschlag-ügy a rendőrség és a szaktárca számára egyaránt, ha pár hónappal országos rendőrfőkapitányi kinevezése után Bencze József nem akarta volna egy másik megyei főkapitányság élére kinevezni Király Ferencet. Bár értesülésünket maguk az érintettek nem erősítették meg (Királyt nem értük el, Bencze pedig korábbi nyilatkozatához tartotta magát, azaz hogy az indoklás nélküli felmentéseket semmilyen körülmények között nem kommentálja), más rendőrségi forrásokból úgy tudjuk, a Bács-Kiskunban sikeresnek tartott Király Ferenc már a zsebében érezhette az újabb főkapitányi kinevezését, amikor egyik napról a másikra Bencze József indoklás nélkül visszavonta vezetői megbízását.

Pontosan nem lehet tudni, hogy a Zuschlag-ügyben eljáró ügyészség vagy a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, netalán a titkosszolgálatok figyelmeztették-e Benczét, hogy "óvatosan azzal az áthelyezéssel". AZ ORFK névtelenséget kérő munkatársai szerint Bencze az áthelyezés előkészítése körül szembesült a ténnyel: nem teljesen alaptalanul sérelmezte a megyei főügyészség a rendőrség együttműködési hajlandóságát a Zuschlag-ügy nyomozása során.

Rendőrségi forrásaink szerint nem volt kézzelfogható bizonyíték arra, hogy akár Király, akár a bíróságon bemutatott hangfelvételen szintén név szerint említett - volt Baranya megyei főkapitányként, később MSZP-s országgyűlési képviselőként, majd Lamperth Mónika belügyminisztersége idején a tárca helyettes kabinetfőnökeként tevékenykedő - Lusztig Péter, vagy bárki más információkat adott volna Zuschlagnak az ellene (is) folyó nyomozásról. A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozott az ügyben, de ők sem találtak semmiféle bizonyítékot erre.

Valami mindenesetre történhetett, mert csak addig nem derült ki semmi Zuschlagék viselt dolgairól, amíg a rendőrség nyomozott. Miután az eljárást átvette az ügyészség, az események felgyorsultak.

A ma már ügyvédként és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tanácsadójaként ténykedő Lusztig hétfőn nem nyilatkozott lapunknak, és kedden sem reagált hívásunkra. Kormányzati forrásokból úgy értesültünk, hogy nemrég a minisztérium egy vezető tisztségviselője megkérte, egy ideig ne látogassa a vezetői értekezleteket. A tárca érdeklődésünkre csak annyit közölt, Lusztig Péter szerződése nem szűnt meg, eseti jelleggel továbbra is tanácsadóként segíti a munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.