Hajrá, Peti!

Varga Peti hároméves. Másfél éves korában félrenyelt egy szem szőlőt, újra kellett éleszteni, megvakult és megbénult. Másfél év és két őssejtkezelés után már lát, és egy kicsit mozogni is képes. De a cél, hogy olyan legyen, mint a baleset előtt, még messze van.

A könyvszekrény az egyetlen bútordarab, ami arra emlékeztet a Varga családnál, hogy a legnagyobb szobát valaha nappaliként használták. Most mindenhol játékok, fejlesztő eszközök hevernek, a fal mellett lejtőt alakítottak ki a kúszni tanuláshoz, a kisasztalon orvosi műszerek. Kisebbik fiuk, Peti, hároméves, a nagymamája épp a konyhában eteti. Élete első másfél évét egészségesen élte, azóta súlyos beteg.

Nem szoktam az első másfél évére gondolni - mondja Vargáné Nánási Virág, a kisfiú édesanyja. Hozzáteszi: nem felejtette el, milyen volt Peti, amíg segítség nélkül tudott mozogni, enni, játszani, de az életük a baleset óta annyira intenzív, hogy nemigen van ideje ezen töprengeni. Peti 2006. december másodikán félrenyelt egy szem szőlőt, emiatt leállt a légzése és a keringése. A mentők újraélesztették, intenzív osztályra került, ahol hetekig ápolták. A klinikai halál néhány perce alatt az oxigénhiány következtében Peti agya súlyosan károsodott.

Vargáék nyugodtan, indulatok nélkül mesélik a történetet. Arról, hogy ezután szinte mindennek egyedül jártak utána, hogy az őssejtterápiát, a lehetséges gyógymódokat egy szóval sem említették az orvosok. - Talán azért nem mondták, mert nem akartak olyan terhet rakni ránk, hogy megemlítenek egy eljárást, ami szinte megfizethetetlen - találgatja Varga Pál, Peti édesapja. A kisfiú még kórházban volt, amikor az édesapa főnöke megemlítette, hogy olvasott az őssejtterápiáról. Az első kezelés költségeit a cég állta. Vargáék hangsúlyozzák: ők szerencsétlenségükben nagyon sokszor voltak szerencsések. Márciusban már Kínában voltak.

"Bízunk bennük, megnyugtató a hely, minden profi és nyugodt. Fiatal kínai nővérkék úgy vesznek vért a kisfiamtól, mint ahogy otthon egyszer sem láttam, össze-vissza szokták szurkálni, mert feszít". Ez a bejegyzés az első Virág internetes naplójában, már Hangzhouban született a barátok és ismerősök megnyugtatására. Egy nagy kórház huszadik emeletén kapta Peti az őssejteket, melyek négy kínai baba köldökzsinórvéréből származtak.

- Mielőtt kimentünk, Peti nem látott, az izmai görcsben voltak, merev volt a teste. Mozogni egyáltalán nem tudott - meséli az édesanya. A folyamatos feszítés magas lázzal és állandó fájdalommal járt. - Olyan ez, mint amikor valakinek begörcsöl a lába, csak az egész testében. A kisfiam folyamatosan csak sírt és feszített - emlékszik. Az állandó fájdalom már az első injekció után elmúlt, a merevség oldódott. A kínai orvosok azt mondták a családnak, hogy mire Peti iskoláskorú lesz, helyrejöhet. Azt sem titkolták, hogy nem mindenkinél válik be a terápia, de Peti jól reagált. Az első kezelés alapozta meg a látását is, ami hosszabb idő alatt tért vissza. És a baleset óta ekkor látták először mosolyogni. A család egy hónapig volt Kínában, az út és a kezelés négy és fél millió forintba került. Az orvosok azt javasolták, hogy fél év elteltével ismételjék meg.

Egy barátom mondta, hogy miért nem csinálunk egy koncertet. Mondtam, hogy azért, mert ez lehetetlen - ezt már Peti nagybátyja, Nánási Péter meséli. Vargáék még Kínában voltak, amikor elgondolkodott a következő kezelés költségeinek előteremtésén. Azt mondja, ő lepődött meg a legjobban, hogy milyen egyszerű volt megszervezni az első koncertet Petiért: ingyen biztosított helyszín és fellépők segítségével. Az eredmény: hárommillió forint a jegyekből és az adományokból, a második kezelés költségeinek nagy része.

"Lehet, hogy gyerekcipőben jár ez a tudományág és nem tudják a kezelések kimenetelét még tökéletesen irányítani, de mi tényleg láttunk itt embereket lábra állni, és gyereket először értelmes szavakat mondani. Biztos vagyok benne, hogy 10 év múlva sokkal fejlettebb és elterjedtebb lesz. Nekünk nincs elvesztegetnivaló tíz évünk már Petike gyerekkorából. Bár ne kellene ilyesmin gondolkoznom. Ha valaki szuperracionális a kezelést illetően, az én vagyok, mi tényleg nem tehetjük meg, hogy olyasmire áldozzunk ennyi pénzt és időt, ami nem segít a kicsinknek". Ezt a bejegyzést már a második kezelés alatt írta Virág. Ez alkalommal Peti még több őssejtet kapott, megerősödött az izomtónusa, a látása, az étvágya.

- Petivel 24 órában kell foglalkozni, az őssejteket, amiket kapott, fel kell készíteni arra, hogy dolgozzanak - mondja az édesapa. A nap tornáztatással indul, minden második nap konduktorhoz mennek, vagy jön egy szakember. Találtak egy másik módszert is, amelyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy otthon is alkalmazhassák a szülők. A Doman-módszer megtanulásához Vargáék Amerikába utaztak, ahol napi 12 órában, a világ minden tájáról érkezett szülőkkel együtt tanultak. A nagymama pedig hozzájuk költözött, már csak azért is, mert a gyakorlatok egy részéhez két ember kell. Egyszerre kell mozgatniuk Peti kezét és lábát, így adnak mintát az agynak, bevésik a mozdulatot. Később hallottak az úgynevezett hiperbár terápiáról, amelyben magas nyomás alatt lélegez be a beteg 100 százalékos oxigént - erre is jár Peti. Egy húsz alkalmas kúra 900 ezer forint.

- Nem csak az anyagi terhek nagyok. Voltak olyan pillanataink, amikor úgy éreztük, hogy nem tudunk odamenni az óvoda elé vagy a játszótérre, mert ott Peti korabeli gyerekek szaladgálnak. De neki van egy bátyja, akinek szüksége van egészséges gyerekek társaságára - mondja az édesapa.

Közben létrejött a Hajrá, Peti! Alapítvány, ami nem csak rajta akar segíteni. Minden oxigénhiány miatt agysérült gyerek szüleinek szeretnének támogatást, információt, segítséget nyújtani. Túlvannak már a második, általuk szervezett koncerten, emellett szerveznek kupak- és papírgyűjtést. Kis összegekből, kis felajánlásokból is összejöhet egy-egy kezelés költsége. Egy másik kisfiú, Bálint, nemrég utazott Kínába az első őssejtkezelésére, kis részben már az alapítvány támogatásával. Ami Petit illeti: neki még kétszer biztosan ki kell mennie. Virág azt mondja, hogy ő most azonnal indulna, de leghamarabb januárban mehetnek.

Peti befejezte az evést, édesapja öléből figyel minket. Mosolyog, barátságos. Édesapja azt mondja, hogy azt volt a legnehezebb megtanulniuk, hogy attól még, hogy Peti nem jelez vissza, pontosan érti, hogy mi történik. Hogy a fiuk sokkal okosabb, mint hinnék.

(A Hajrá Peti! Alapítvány számlaszáma: 11600006-00000000-28527068)

Peti újra tud mosolyogni
Peti újra tud mosolyogni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.