Se égbolt, se bolygó, se hold

Azt hiszem, Farkas Bertalan otthonosabban mozoghat a világűrben, mint a kortárs képzőművészet világában, ettől függetlenül - szerintem - jó tárlatvezető. Az első magyar űrhajós, gyermekkorom első számú példaképe a debreceni MODEM képzőművészeti galéria szocart kiállításán - meghívottként - vezette körbe a nézőket, miközben a festmények hol meghökkentették, hol tűnődésre késztették, leggyakrabban azonban sztorik jutottak róluk az eszébe, humoros történetecskék a kevéssé humoros Szovjetunió és az űrkutatás tárgyköréből.

- Ki tudja, lehettem volna zeneszerző, festő vagy szobrász, de hát mit csináljak, űrhajós lettem - mondta kezeit széttárva Farkas Bertalan a tárlatvezetés elején. Aztán elindult, nyomában vagy ötven ember: Egy-egy kép előtt megállt, s föltette a kérdést:

- Mire gondolt a művész, amikor ezt festette?

Vele tűnődtünk mindannyian, kissé bosszús képpel, hogy a választ nem tudjuk mi sem. Legközelebb csak akkor derült fel az első magyar űrhajós arca, amikor egy-egy festményen olyasmit pillantott meg, ami a legendás nagy utazásra emlékeztette. Például egy nagy ötágú vörös csillagot egy híres szovjet képen.

- Csillag - mutatott a vászonra Farkas Bertalan, majd hozzátette az ábrából következő asszociációs sort:

- Égbolt, világűr, végtelenség.

Érteni vélte mindenki, hogy mire gondol.

Aztán nagy levegőt vettem, s azt kérdeztem tőle, hogy vajon lehet-e olajjal festeni odafent az égben? Farkas Bertalan így válaszolt:

- A súlytalanság állapotában a folyadék gömbszerű alakban áll össze. Vagyis valószínűleg az olajfesték is gömbökben állna a rendelkezésünkre, amikkel szerintem elég nehéz lenne festeni. Hogyan tapadnának meg ezek a gömbök az űrhajóban?

Ez érdekes felvetés volt, el is képzeltem Van Gogh mestert az űrben, amint sárga gömbökké összeállt olajjal piszmog az űrhajóban, káprázó napraforgó mezőt varázsol a falra, majd kitekint a kerek ablakon, amelyen túl ott ragyog a nagy égi modell, a nap, valami furcsa, sohasem látott színárnyalatban. Ám a tárlatvezetés hamarosan viszszarántott a Földre, mert Farkas Bertalan hirtelen megállt az egyik kép előtt, és hosszan hallgatott. Visszafojtott lélegzettel vártuk, hogy megszólaljon, majd a sűrű, tömött csendben az első magyar űrhajós megcsóválta a fejét:

- Bevallom férfiasan, e kép esetében nem tudom, mire gondolt a művész.

Alaposabban megnéztük a festményt mi is, s egyet kellett értenünk Farkas Bertalannal. Hiszen nem volt azon a képen se égbolt, se bolygó, se hold, nem festettek rá szemkápráztatóan szikrázó csillagrendszereket, de sajnos még csak egy árva felhő sem húzott el azon a fránya vásznon jobbról-balra. Sőt. Balról jobbra sem.

Farkas Bertalan: Mire gondolt a művész?
Farkas Bertalan: Mire gondolt a művész?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.