Én nem mantrákban gondolkodom

Debrecen polgármestere szerint az utóbbi években felhalmozott önkormányzati vagyon egy részét kell fölhasználni válságkezelésre és a város adósságállományának rendezésére. Kósa Lajos kijelentette: Debrecen költségvetési helyzete megnyugtató, és a közvagyon értékesítése esetükben nem a tulajdon felélése, hanem körültekintő vagyongazdálkodás.

- Tíz éve választották meg először Debrecen polgármesterévé. A város szempontjából mi az elmúlt évtized legfontosabb eredménye?

- A legfontosabb fejleménynek azt tartom, hogy ki tudtuk mozdítani a települést a korábbi "Csipkerózsika" állapotából. A célkitűzésünk tíz éve az volt, hogy Debrecen legyen Magyarország első olyan vidéki városa, amely lehetőségeiben és életmódjában alternatívája a fővárosnak. Mára közelítünk ehhez az állapothoz. Oldódott annak a rémséges vízfejűségnek a képzete, mintha ebben az országban csak egyetlen város, nevezetesen Budapest létezne.

- Valóban azt tapasztalni, hogy a város fejlődése miatt a lakosságban erős lokálpatrióta büszkeség alakult ki az elmúlt években. De kérdés, hogy milyen áron. Az önt bíráló ellenzék szerint Kósa Lajos eredményeit csak látványberuházások és hitelek alapozták meg, amelyek miatt eladósodott a város. A hitelből megvalósított látványberuházások ugyanis hosszú távon nem termelik, hanem viszik a pénzt.

- Az ellenzék részéről az ilyen bírálat leginkább "savanyú a szőlő" alapon fogalmazódik meg. Legalábbis ellentmondásos annak megítélése, hogy mi tekinthető pusztán látványberuházásnak, s mi nem, hiszen ami valóban feltűnő fejlesztés, az politikai értelemben látványberuházás. Úgyhogy én örülök annak, hogy szinte nincs olyan beruházásunk, amit nem vettek volna észre, elvégre nem azért fejlesztjük a várost, hogy amit teszünk, észrevétlen maradjon. Azt a kizárólag haszonelvű kategorizálást pedig nem tudom elfogadni, hogy csak azok a beruházások a fontosak, amelyek hozzák a pénzt. Ezen az alapon ne fektessünk be a kultúrába?

- Visszatérve a város eladósodottságához: belebukhat-e Debrecen az óriási adósságállományba?

- Szeretném leszögezni, hogy nem óriási az adósságállományunk! Jelen állapot szerint az önkormányzat adóssága 13,9 milliárd, költségvetési főösszege pedig 59 milliárd forint. Az adósságunknak a büdzséhez viszonyított aránya tehát alatta marad annak a 25 százalékos határnak, ami fölött az eladósodás már valóban nehezen kezelhető lenne.

- Tervezi-e, hogy a hiteltörlesztést az önkormányzati vagyon értékesítésével oldja meg?

- Azokat a devizahiteleinket, amelyek a mostani nemzetközi pénzügyi válság közepette rontják a költségvetési pozíciónkat, likvidálni fogjuk, azaz kifizetjük és felszámoljuk. Ezt kétféle módon tehetjük meg: vagy pluszjövedelmet szerzünk valahonnan, vagy pedig önkormányzati vagyont értékesítünk. Mivel pluszjövedelmet az amúgy is nehéz helyzetben lévő lakosságtól és a vállalkozóktól nem akarunk kipréselni, ezért marad a másik megoldás: az utóbbi években felhalmozott önkormányzati vagyon egy részét kell fölhasználni válságkezelésre.

- A Fidesz kommunikációjában a közvagyon-értékesítés mára szitokszóvá vált, önök szerint ugyanis az MSZP és az SZDSZ kiárusította az ország vagyonát. Ilyen szempontból különös felhangja van annak, hogy Kósa Lajos Debrecenben közvagyont ad el, hogy hitelt törlesszen.

- Álljunk meg egy pillanatra: nálunk nem arról van szó, hogy a megörökölt vagyont eszement módon kiárusítjuk és feléljük, mint a szocialista kormány tette, hanem arról, hogy körültekintő vagyongazdálkodást folytatunk, adott esetben pedig a birtokunkba került ingatlanokat jó áron értékesítjük. Mi nem feléljük a tulajdonunkat, hanem gazdálkodunk vele. Ez nagy különbség! A Fidesz hisz a magántulajdonon alapuló gazdaságban, hiszen polgári párt, csak éppen azt gondoljuk, hogy az a baloldali-liberális mantra, mely szerint csak a magántulajdon jó, a közvagyon meg rossz, egyáltalán nem igaz.

- Az utóbbi pár hónapban mintha elmozdulás történt volna az országos Fideszben betöltött szerepében. A korábban kiegyensúlyozott megszólalásait fölváltotta egy durvább, agreszszívebb stílus, mintha most már ön lenne a párt harapós megmondóembere. Új szereposztás történt a Fidesz-elnökségben?

- Nem értem, mi lenne a "durvább és agresszívebb"?! Egyszerűen csak továbbra is kimondom, amit gondolok, s mindig meglep, hogy ezt mások hogyan értelmezik. Két éve, az őszödi beszéd miatt kialakult zavargások után azt mondtam, hogy nem minden baloldali ember gazember, csak azért, mert baloldali, s a jobboldal sem csupa tökéletes figurából áll. Meghökkentő volt, amikor ezt sokan úgy értelmezték: nagykoalíciót akarok. Az utóbbi pár hétben többször kijelentettem, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek távoznia kellene a hatalomból, mert a személye a megoldás legnagyobb akadálya. A nemzeti csúcson pedig csak arra hívtam föl a figyelmet, hogy a király meztelen. Erre most én lettem az új "megmondóember", holott két éve erről beszélek. A kérdésére válaszolva pedig csak anynyit: semmiféle új szereposztás nincs a Fidesz-elnökségben. De persze nem lepne meg, ha ezt is másképpen értelmeznék.

Semmiféle új szereposztás nincs
Semmiféle új szereposztás nincs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.