"Nincs vége a küldetésnek"

"A harmadik köztársaság egyben tartásához a régi sémák, a toldozgatás-foltozgatás már kevés. Meg kell haladni a szekértábor-logikát, a verbális polgárháború logikáját." Erről Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke beszélt a párt megalakulásának 20. évfordulója alkalmából szombaton megrendezett ünnepségen. - Magyarország bajban van - tette hozzá Fodor, aki szerint ma nagyobb szükség van az SZDSZ-re, mint valaha. A liberálisok vezetője környezettudatos fordulatot sürgetett, az SZDSZ-t pedig a huszonévesek pártjává tenné.

Az "öregek", mintha csak sejtették volna, mit tervez Fodor, eleve el sem jöttek a "Fényes bulira": az újpesti WAX galériában - ahol úgy ezren gyűlhettek öszsze - az SZDSZ hét volt elnöke közül kizárólag Kóka János jelent meg. Kis János alapító elnök és Demszky Gábor külföldön tartózkodott, a többiek viszont nem adtak magyarázatot távollétükre - így Kuncze Gábor sem. Magyar Bálint és Pető Iván "mentségére" a jelenlévők azt hozták fel, hogy két nappal korábban ott voltak a megnyitón. Horn Gábor ügyvivő megfogalmazása szerint sokan sértettségből nem jöttek el.

Göncz Árpád volt köztársasági elnök - akit a húszévente kiosztásra kerülő Liberális Ember díjjal tüntettek ki - betegsége miatt nem tudott jelen lenni, de levélben köszöntötte az öszszegyűlteket. A köszöntők között volt Szent-Iványi István, európai parlamenti képviselő, a párt országos tanácsának elnöke is. - Nincs vége a küldetésnek, bár sokan azt gondolják, de ez nincs így, mert még mindig túl kevés a szabadság és a szolidaritás - mondta Szent-Iványi. Szerinte a verseny még mindig nem tiszta, sokaknak még mindig a kapcsolatok szövedéke és a korrupció jelenti a boldogulást, a szolidaritás sokaknak csak üres szó, vagy az adófizetők pénzének nagyvonalú osztogatását jelenti.

- Még sok helyen ott van a szocializmus, és miközben a gazdasági világválság miatt sokan a kapitalizmust temetik, a bal- és a jobboldal a szocializmust sírja vissza - mondta Kóka János frakcióvezető, aki az SZDSZ feladatát a kapitalizmus megvédésében jelölte meg. Demszky Gábort idézve Kóka János úgy fogalmazott, az SZDSZ-re mindaddig szükség van, amíg a pártok el nem fogadják a liberális minimumot. A frakcióvezető az elmúlt húsz év egyik történelmi léptékű döntésének mondta a koalíció májusi - formális - felbontását, de intelme szerint lélekben is meg kell szabadulni a piros-kék koalíciótól.

Fényes buli
Fényes buli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.