Fico a szlovák sajtót hibáztatja

A szlovák közjogi méltóságok a pozsonyi közszolgálati tévé (STV) szokásos, vasárnapi politikai vitaműsorában értékelték a szombati Gyurcsány-Fico munkatalálkozót. Robert Fico ostorozta nem csak a magyar, hanem a szlovák sajtót is. A pozsonyi kormányfő szerint magyar partnere jóval nehezebb helyzetben van, mert kisebbségi kormány élén áll, ráadásul a magyarországi gazdasági, szociális, s emiatt a társadalmi körülmények is jóval súlyosabbak.

- Az ilyen állapotok kedveznek a szélsőséges nézetek erősödésének, a politikusok pedig abban versenyeznek, hogy ki a magyarabb - vélekedett Robert Fico vasárnap a szlovák közszolgálati televízió vitaműsorában. Leszögezte, hogy a szlovákiai magyar tankönyvek ügyét rendezik. Ami a dunaszerdahelyi rendőrségi beavatkozást illeti: utalt rá, hogy azt Szlovákia legfőbb ügyésze is jogszerűnek és arányosnak minősítette.

- Jómagam sem lelkesedtem Ján Slota több kijelentéséért, s megígértem: igyekszem rávenni a Szlovák Nemzeti Párt elnökét, hogy ezentúl ne sértegesse a magyarságot és a magyar politikusokat - közölte Robert Fico, aki azért tartja eredményesnek a szombati tárgyalásokat, mert meghatározták, hogy mit kell tenni a szlovák-magyar feszültség oldása érdekében.

Robert Fico ugyanakkor sérelmesnek találja, hogy a révkomáromi sajtótájékoztatón a magyar és szlovák sajtó a kérdéseivel szerinte egyként Gyurcsány Ferencet hozta kedvező helyzetbe. Fico ezért a közszolgálati televízió stúdiójában kijelentette: "Önöket, a szlovák médiát szeretném megkérni: vagy készek szlovák médiaként segíteni a Szlovák Köztársaságot, vagy önök olyan médiát képviselnek, amely valaki mást szolgált".

Ivan Gasparovic szlovák elnök elmondta, hogy legutóbbi varsói találkozójukon egy közös nyilatkozat tervezetét adta át Sólyom Lászlónak, aki megígérte, hogy a kormányfők munkatalálkozója után válaszol a tervezetre. Pavol Paska házelnök kifejtette: a magyar partnerek hónapokig elzárkóztak az érdemi párbeszédtől. Örül annak, hogy az álláspontjuk megváltozott. Hangoztatta azt is, hogy felhívja magyar partnere, Szili Katalin figyelmét arra, hogy miután az Országgyűlés intézményesítette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, a nacionalizmus megjelent a magyarországi jogszabályban.

Csáky Pál az áttörés esélyét látja

A munkatalálkozón elhangzottakról Gyurcsány Ferenc személyesen tájékoztatta a Magyar Koalíció Pártjának vezetőit. Csáky Pál az információk ismeretében így nyilatkozott: "Szükség volt arra, hogy a médiumokon keresztül az üzenet eljusson a szlovák politikusokhoz és választópolgárokhoz, és hasznos volt azért is, mert pontosan meghatározta a két miniszterelnök, hogy hol látja a problémákat. Úgy gondolom, hogy megteremtődött az áttörés esélye. Nagyon fontos lesz a találkozó utóélete, meg kell várnunk, hogy milyen konkrét lépések következnek - vélekedett az MKP elnöke. (Sz. J. J.)

Emelkedett nézőpont - kíváncsi polgárok Révkomáromban
Emelkedett nézőpont - kíváncsi polgárok Révkomáromban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.