Révkomárom: négy közös pont

Négypontos közös nyilatkozat elfogadásával ért véget a magyar és a szlovák kormányfő szombati, révkomáromi munkatalálkozója. Gyurcsány Ferenc szerint az eszmecsere azért volt fontos, mert jobban megismerték egymás álláspontját. Robert Fico azt emelte ki, hogy kertelés nélkül megnevezték azokat a problémákat, amelyek a feszült szlovák-magyar politikai kapcsolatok okozói.

A két miniszterelnök kézjegyével ellátott dokumentum határozottan elítéli a szélsőséges ideológiákat és csoportokat. Megerősítették eltökéltségüket, hogy minden politikai és jogi eszközt felhasználnak a radikális ideológiák visszaszorításáért. Mindketten kiálltak a Szlovákiában, illetve Magyarországon élő nemzeti kisebbségek kulturális és etnikai azonosságtudatának megőrzéséért, s kifejezték az a meggyőződésüket, hogy a két ország polgárai jószomszédi kapcsolatokat kívánnak ápolni, amelynek további megerősítésében fontos szerepet tölt be a határon átívelő gazdasági és egyéb együttműködés.

Gyurcsány Ferenc a tárgyalás során szlovák kollégájának hatpontos javaslatot adott át, amelyben kezdeményezte, hogy mindkét ország vállaljon garanciát arra, hogy a kisebbségi oktatási és kulturális intézményeket a pozitív diszkrimináció elve alapján támogassa. Javasolta, hogy az iskolák szabadon használhassák a szomszédos országban kiadott tankönyveket, miként azt is, hogy függesszék fel, majd töröljék azt a nemrég elfogadott szlovákiai törvényt, amely megtiltja a szurkolóknak, hogy hazai csapatok közti sporteseményekre külföldi - többek között magyar - zászlókat és jelképeket vigyenek. Robert Fico közölte: szakértőket kér fel a javaslatok elemzésére.

Gyurcsány Ferenc eszmecseréjük végén budapesti munkatalálkozóra hívta meg szlovák kollégáját, aki az invitálást elfogadta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.