Tobin-adót akarnak

Nagyobb hangsúlyt fektet a jövőben Kiss Péter kancelláriaminiszter az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának elnökeként az ökoproblémák hosszú távú megoldására. A csoport szombati ülésén a Tobinadó bevezetését fogják javasolni. Azaz megadóztatnák a valutaátváltásokat.

Ma tanácskozást tart az MSZP legbefolyásosabbnak tartott platformja, a Baloldali Tömörülés. A Kiss Péter kancelláriaminiszter által vezetett szervezet elsősorban a gazdasági világválság következményeivel foglalkozik. Kiss Péter a Népszabadság kérdésére elmondta: "A pénzügyi krízis megmutatta, hogy léteznek azok a források, amelyeket eddig a világhatalmak nem kívántak például az ökoproblémák hosszú távú megoldására fordítani. Ha van több ezermilliárd dollár a pénzügyi rendszer megvédésére, úgy erre is lennie kell" - hozzátéve, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni ezekre a témakörökre.

Információink szerint a baloldali platform ülésén amellett is állást foglalnak majd, hogy a kormány támogassa az úgynevezett Tobin-adó újbóli napirendre tűzését - Magyarország mellett - az Európai Unió országaiban is, hiszen e kérdésben csak a közös fellépés hozhat eredményt.

A Tobin-adó az amerikai közgazdász, James Tobin után kapta nevét és a valutaátváltások megadóztatását jelenti. Eszerint egyezrelékes adóval sújtanák a valutaátváltásokat; ez a kisembereknek nem jelent terhet, a "nagyban játszó" spekulánsok számára viszont elrettentő lépés.

A Tobin-adót az Európai Parlament baloldali képviselői már szorgalmazták az előző ciklusban, Hegyi Gyula MSZP-s képviselőként pedig már 2001-ben javasolta Magyarországon. Nemrég Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök is kiállt e javaslat mellett, vagyis
a kormányban van fogadókészség.

Krausz Tamás történész, a Baloldali Tömörülés alelnöke - az alapérték bizottság tagja - a Népszabadság megkeresésére elmondta: az alapérték bizottság egy új dokumentummal kíván előállni. Újrakezdődik a gondolkodás a világgazdasági válság tükrében, fel kell térképezni, hogy Magyarországra és Kelet-Európára miként hat a krízis, és milyen baloldali megoldások kínálkoznak. Krausz hozzátette: abban nyilván egyetértés mutatkozott, hogy a világrendszer neoliberális pénzügyi irányítása megbukott, és egy új korszakhatáron vagyunk. "Erre vonatkozóan új következtetéseket kell levonni" - nyilatkozta a platform második embere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.