Érik az újabb BKV-sztrájk

December 18-án félnapos sztrájkba léphet a BKV több szakszervezete, ha december közepéig nem teljesítik követeléseiket.

A munkavállalók érdekvédelmi egyesületei azt követelik, hogy a főváros és a kormány törvényben rendezze a közlekedési vállalat finanszírozását, a tulajdonos főváros vállalja át a cég 80 milliárd forintos adósságának kamatterheit, és ne emelje a jegyek, bérletek árát, hanem hozzon létre külön pénzügyi alapot a vállalat működésének támogatására. A Fővárosi Közgyűlés a hónap végén határoz a 2009-es tarifákról; a városatyák elé kerülő javaslat szerint 7,9 százalékos drágulás várható, a vonaljegy 290, a bérlet 8900 forintba kerül majd.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes átveszi a sztrájkbizottság követeléseit
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes átveszi a sztrájkbizottság követeléseit

Nyomatékként a szakszervezetek többsége november 27-én demonstrációt tart, és a főváros öt forgalmas pontján aláírásokat gyűjtenek követeléseik támogatására. A szakszervezeti nyomásgyakorlás részeként a Fővárosi Közgyűlés tegnapi, rendkívüli ülésén nyílt levelet osztottak ki a városatyáknak, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a főváros egy fillért sem áldoz saját cége működésére, az adósságállomány a vállalat napi működését veszélyezteti, az elöregedett járművek és az akadozó alkatrész-utánpótlás pedig akár súlyos tragédiához is vezethet.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: 30 milliárd forint azonnali gyorssegélyre volna szüksége az évente 120 milliárd forintból gazdálkodó, az idén 20 milliárd forintos hiánnyal számoló közlekedési vállalatnak. Hozzátette: a december közepére tervezett sztrájkot a BKV minden második dolgozója támogatja. Bár a Trolibusz Dolgozók Független Szakszervezetét is feltüntették a sztrájk támogatói között, a szervezet vezetője, Szabó István lapunknak azt mondta, a munkabeszüntetést nem támogatják, abban nem vesznek részt.

Áprilisban - a BKV történetében először - a dolgozók egész napos sztrájkot tartottak. Lapunk úgy tudja, több buszvezető nem kapott fizetést aznapra, a szakszervezetek sztrájkalapja ugyanis kimerült. Úgy tudjuk, a BKV menedzsmentjével szeptember végén lefolytatott egyeztetésen a szakszervezetek egy állítólagos korábbi szóbeli ígéretre hivatkozva öszszesen ötvenmillió forintos, létszámarányosan elosztandó plusztámogatást kértek, amelyet a cég teljesített is. Az ismét meghirdetett sztrájk lehetősége arra utal, hogy az említett támogatásból időközben feltöltötték a megüresedett sztrájkalapot.

Információink szerint a városháza az elmúlt időszakban intenzív háttértárgyalásokat folytatott a kormányzattal, amelyeken elhangzott: a 2009-es állami költségvetésből több milliárd forinttal emelkedhet a BKV-nak jutó tömegközlekedési normatíva - idén nagyjából 30 milliárd forintnyi - összege.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.