A többség elégedett a patikaliberalizációval

Elégedettek az emberek a gyógyszerpiaci változásokkal - állítja egy, a kormányzat által rendelt kutatás. A kamara továbbra is szorgalmazza a gyógyszertörvény "javítását".

Elégedettek az emberek a patikaliberalizáció eredményeivel - így összegezte csütörtökön Székely Tamás egészségügyi miniszter a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából a Szonda Ipsos által készített októberi közvélemény-kutatás megállapításait.

A felmérést azért rendelték, mert a Magyar Gyógyszerész Kamara azt akarja kikényszeríteni, hogy a kormány "a betegek érdekében" enyhítsen a gyógyszertörvényen. A kamara kampányt is indított, hogy a kormány "javítson" a gyógyszerpiac liberalizálásáról szóló törvényen. A "javítás" azt jelentené, hogy a döntéshozók töröljék a két év múlva életbe lépő törvényből a patikai liberalizációt lehetővé tevő passzust.

Székely Tamás elmondta: a felmérés keretében 1500 embert kérdeztek meg. Csak 29 százalékuk észlelte egyáltalán, hogy a gyógyszerek értékesítése körül "történt valami", kétharmaduk pedig kifejezetten kedvezően ítélte meg a változásokat. Minden negyedik patikai vásárló szerint javult a gyógyszerellátás színvonala az elmúlt egy évben, s csak hat százalékuk vélte úgy, hogy az rosszabb lett. A felnőttek 14 százaléka állította, hogy ő vagy valamelyik közvetlen rokona patikán kívül is vett orvosságot. A megkérdezettek 60 százaléka szerint az, hogy nem csak a gyógyszertárakban lehet orvossághoz jutni, érezhetően nem változtatta meg a patikák működését.

A tájékoztatón elhangzott: a Gazdasági Versenyhivatal kifejezetten kérte, hogy a kormány ne engedjen a lobbiérdekeknek, sőt a verseny erősebb kényszerén alapuló szabályozás fenntartását szorgalmazta a patikai és a gyógyszerpiacon egyaránt. Székely Tamás elmondta, hogy mostanra egyensúlyba került a gyógyszerkassza. Mérséklődtek a betegterhek, és megállt a gyógyszerkiadások emelkedése. Az OEP idén három százalékkal több támogatást fizetett ki a patikai készítményekre, mint egy évvel korábban.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Horváth Tamás kérdésünkre azt mondta, hogy véleménye szerint ezek az adatok másként is értékelhetőek, őket mindenesetre nem befolyásolják abban, hogy fenntartsák követeléseiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.