Három hét, és vége

A Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán hivatalosan lehallgatott telefonbeszélgetéseket is lejátszottak, amelyekből kiderül: a pályázatokon elnyert egyesületi támogatásokból magáncélra is költöttek.

Katus Ferenc - a Zuschlag-per harmadrendű vádlottja - a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának volt tagja, több civil szervezet vezetője nem tett szóbeli vallomást tegnap a bíróság előtt. Ehelyett írásos nyilatkozatot adott át a bírónak, aki ezt fölolvasta. A nyilatkozatban Katus visszautasította a vádakat, közölte: semmi köze a fiktív számlákhoz és pályázati elszámolásokhoz, visszaéltek a nevével. A bíróság előtt lejátszott - 2007 elején hivatalosan lehallgatott - telefonbeszélgetésekből azonban kiderült: Zuschlag és Katus tisztában volt azzal, hogy az általuk képviselt egyesületek beszámolói és elszámolásai törvénysértők. A beszélgetések során Zuschlag több alkalommal is nyugtatja Katust, ne féljen a vizsgálattól: "három hét, és vége, nem lesz belőle semmi, a rendőrség korrekten áll az ügyhöz" - mondta. Egy másik felvétel szerint Katus panaszkodik, hogy kevesebb lett a pénze. Zuschlag azzal vág vissza: "mindenkinek kevesebb lett, (...) egyesületi pénzből kellett megoldani a pártot és téged is". Katus, amikor megemlítette, hogy egy nemrégen elnyert hárommillió forintnyi egyesületi támogatást már nem mer felhasználni, Zuschlag figyelmeztette: ne lépjen vissza, mert mindkettőjüknek szüksége van a pénzre. "Ha nem készítjük el a beszámolót, és nem költöttük el a pénzt, akkor azt vissza kell utalni!"

Nem tett vallomást a bíróság előtt a per negyedrendű vádlottja, Őri András - aki 2002 és 2004 között az MSZP parlamenti frakciója gyermek- és ifjúsági, valamint sport munkacsoportjának alkalmazottja volt. Írásbeli nyilatkozatában részben elismerte felelősségét. Azt állította: Zuschlag utasításai szerint járt el. A bíró felolvasta: Őri nyomozati szakban tett vallomásában elismerte, hogy az általa képviselt civil szervezetek nem végeztek valós tevékenységet, a pályázatokon elnyert támogatások Zuschlaghoz kerültek, a pénzt nem egy esetben személyesen ő adta át neki. Őri azt is mondta az ügyészségen, hogy egy alkalommal megkérdezte Arató Gergelytől és Ujhelyi Istvántól: nem jelent-e problémát, hogy a magánszámlájára is érkeznek egyesületi pénzek? Elmondása szerint a két szocialista politikus azt válaszolta: ne törődjön vele, az alapítványok Zuschlag érdekeltségébe tartoznak.

Bíróság előtt
Bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.