Egyeztetés a feszültség enyhítéséről

Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin is kezdeményezi szlovák partnerénél: Pozsony vonja vissza azt a határozatát, amely szerint elfogadhatatlan, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vesznek a Kárpát-medencei magyar honatyák fórumán.

A Magyarország és Szlovákia közötti feszültség enyhítéséről tárgyalt tegnap reggel Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A konzultáció után a köztársasági elnök hivatala közleményt adott ki. Eszerint a közjogi méltóságok a megbeszélésen áttekintették a szlovák-magyar viszonyt kedvezőtlenül befolyásoló konfliktusokat, s arról tárgyaltak, hogy milyen eszközökkel járulhatnak hozzá a két ország közti feszültség enyhítéséhez.

Előzetesen arról volt szó, hogy Gyurcsány Ferenc szombaton Komáromban és a szomszédos Révkomáromban (Komarno) is találkozik Robert Fico szlovák miniszterelnökkel. Szerdán viszont technikai okokra hivatkozva közölték: a munkamegbeszélést csak a szlovák oldalon folytatják. Úgy értesültünk: ez Szlovákiában meglepetést keltett. A tervek szerint az eszmecsere végén, valamint a közös sajtótájékoztató után Gyurcsány Ferenc és Robert Fico együtt átsétált volna a két várost összekötő Erzsébet hídon, jelképes értelmet is adva a gyalogos átkelésnek. Egyesek tudni vélik, hogy az eredeti elképzelést a szlovák kormányfő kérésére változtatták meg, aki ezzel is azt akarta jelezni: Gyurcsány Ferencen a sor, hogy Szlovákiában vizitáljon. Mások viszont úgy tudják, hogy magyarországi szélsőségesek a találkozó megzavarására, tüntetésre készültek, s emiatt módosult a forgatókönyv. Lapunknak nyilatkozva Grigorij Meszezsnyikov neves szlovák politológus az előbbi változatot tartja valószínűbbnek: - Feltételezésem szerint a szlovák miniszterelnök mindenképpen azt a látszatot akarja kelteni, elsősorban külföldön, hogy magyar partnere végre elfogadta a sokszor megismételt invitálását. A változás okát sem a magyar, sem a szlovák kormányszóvivő nem volt hajlandó megnevezni, hangoztatva: csak az a fontos, hogy a munkatalálkozó eredményeként elmozdulás történjen a szlovák-magyar ellentétek enyhítése és fokozatos megoldása érdekében.

Gyurcsány Ferenc szerdán a külügyi bizottság rendkívüli ülésén egyeztetett a parlamenti pártok képviselőivel. Eredményesen, hiszen Németh Zsolt (Fidesz) ezután úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz a felvidéki magyarság helyzetét javító, érdemi magyar-szlovák megegyezést szeretne, és a magyar kormány nyilatkozattervezetét ígéretesnek tartja. A kormányfő pedig azt hangsúlyozta, hogy a külügyi bizottságban elhangzottak alapján a kormány számíthat arra, hogy szombaton szélesebb nemzeti álláspontot képviselhet.

A Gyurcsány-Fico találkozó hírére először Szili Katalin közölte, hogy szintén tárgyalna szlovák partnerével, szerdán pedig Sólyom László azt mondta, hogy célszerűnek tartana egy találkozót a szlovák elnökkel, Ivan Gasparoviccsal, aki korábban javasolta is azt.

Szili Katalin nem kívánt nyilatkozni a Sándor-palotában folytatott megbeszélésről. A házbizottsági ülés után viszont tudatta: az Országgyűlés csak azután foglalkozik a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló politikai nyilatkozattal, ha már lezajlott a Gyurcsány-Fico, a köztársasági elnökök, illetve a házelnökök közötti találkozó. A parlamenti frakciók egyetértettek ezzel, hiszen az a fontos, hogy tisztázzanak minden olyan kérdést a szlovák-magyar találkozókon, amelyek ma feszültséget okoznak. Szili Katalin diplomáciai csatornákon keresztül lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél előbb sor kerüljön a megbeszélésre közte és partnere, Pavel Paska között (akit szlovák parlamenti határozat is kötelez arra, hogy egyeztessen vele).

- Magyarország számára fontos lépés lenne, hogy a szlovák fél visszavonja azt a határozatot, amely a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával kapcsolatos, s amellyel nehéz helyzetbe hozzák a szlovákiai magyarságot. A visszavonást a találkozón kezdeményezni fogjuk - tette hozzá Szili. A házelnök biztos abban, hogy Gyurcsány miniszterelnök már szombaton, a Ficóval folytatott megbeszélésen kezdeményezi ezt.

A Szlovák Nemzeti Tanács 2008. november 4-én hozott határozata szerint elfogadhatatlan, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentjének, a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) az ülésein. Szili Katalin szerint a KMKF nem sérti egyetlen ország szuverenitását sem, Európában számos hasonló megoldás létezik.

Sólyom László, Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc a megbeszélés előtt
Sólyom László, Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc a megbeszélés előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.