A magyar beteg

A napokban éppen azt figyeltem, hogyan próbálnak az Orbán látta médiumok kihozni valamit a Zuschlag-per legutóbbi fejleményéből, a telefonbeszélgetésből, amelyben a vádlott Gyurcsány Ferencet súlyos betegként jellemzi, "aki mindenkiről korrupciót feltételez".

Ez azért nehezen feldolgozható fejlemény, mert bármilyen tálalásban is az derül ki belőle, hogy a korrupt Zuschlag ki volt akadva Gyurcsány Ferenctől, aki nyilvánvalóan nem támogatta a halasi parasztvezért, így aztán kénytelen-kelletlen el kellene ismerni róla, hogy Gyurcsány Ferenc az adott szituációban helyesen viselkedett, korrupcióval gyanúsította a korrupt beosztottjait, akik ezen felháborodva paranoiásnak bélyegezték. Ebből is látszik egyébként, hogy az őszödi beszédet azok sem értették meg, akiknek szólt, úgyhogy ha megvan nekik CD-n, tegyék fel újra.

Ez a része tehát a történetnek nem használható Gyurcsány-ellenes propagandára, maradjon meg az egészből a "súlyos beteg" kitétel, és akkor rögtön lehet harsogni, hogy a miniszterelnök már a szocialista politikusok szerint is beszámíthatatlan, reggelente beleereszt egy tárat az ágy alá, aztán üvöltve beveti magát a fürdőszobába, hátha ott rejtőzik egy korrupt megyei párttitkár.

Mint tudjuk, a paranoia nem zárja ki, hogy valakit üldözzenek, de esetünkben talán másról van szó, méghozzá egyszerűen arról, hogy a Magyar Szocialista Pártban sokan, pofátlanul és üzemszerűen lopnak, ami hosszú távon kellemetlen következményekkel járhat a miniszterelnökre nézve is, aki momentán egyáltalán nem kényszerül vagyonfelhalmozásra, hiszen megtette ezt a kevésbé publikus időkben, ezért aztán megpróbálja visszafogni az eredetinek nem nevezhető tőkefelhalmozást a pártmunkások körében. Éhes, fiatal szocialisták egy bonyolult és kedvezőtlen időszakban...

A szituáció csapdája abban rejlik, hogy amennyiben az ellenzéki sajtó arra hegyezi ki a történetet, hogy Gyurcsány üldöztetési téveszmében szenved, akkor azt kell kijelentenie, hogy a szocialisták nem lopnak és nem korruptak, viszont ha továbbra is azt állítja, hogy de igen, akkor nem lehet eléggé kidomborítani a miniszterelnök "súlyos betegségét".

Nem könnyű helyzet, elismerem, és érdeklődéssel vegyes tisztelettel figyelem a további próbálkozásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.