Átdolgozzák a médiatörvény tervezetét

Mégsem nyújtják be mostani formájában a pártok az Országgyűlésnek az új médiatörvény tervezetét. A tegnapi "ötpárti találkozón" egy hetet adtak maguknak az átdolgozására. A Fidesz nem ment el a megbeszélésre, de alapvetően jónak gondolják a javaslatot.

Bár látszólag az öt parlamenti párt egyezségével született meg, a héten mégsem kerül az Országgyűlés elé az új médiatörvény tervezete. A pártok által delegált szakpolitikusok - figyelembe véve a beérkezett módosító javaslatokat, tekintettel a sajtó és a közvélemény erőteljes tiltakozására - átdolgozzák a koncepciót. Erre egy hetet adtak maguknak és szakértőiknek.

A pártok a legenyhébb kifejezéssel élve is "meglepődtek" a koncepcióban írtakon, és módosítani akarják azok lényegi elemeit.

- A szakpolitikusi egyeztető munka eredményét akkor ismertük meg teljes valóságában, amikor az kikerült a parlament honlapjára - indokolta pártja álláspontját Mandur László, az MSZP elnökségének tagja. A politikus nem lát esélyt rá, hogy még ebben az ülésszakban törvény szülessen, így január 1-jére tervezett hatálybalépését sem látja reálisnak.

Arra a felvetésünkre, hogy az előkészítést végző szakpolitikusok egy módosított anyagot már a jövő héten az Országgyűlés elé terjesztenének, Mandur László azt mondta: nem gondolná, hogy a szakértők egymás közötti megállapodásának kéne lennie a végeredménynek egy ilyen horderejű törvénynél. Az MSZP-s politikus több fordulóban, hosszabb időszakaszon át kérné ki az érintettek, így a szakma véleményét is. - A kapkodás oda juttathatna minket, hogy egy, a mostani, sokat kritizált médiatörvénynél is roszszabb szabályozás születne - szögezte le. Az MSZP elsősorban az újságírók kiszolgáltatottságának növekedése, ezzel együtt a sajtószabadság csorbulása miatt nem tudja támogatni a jelenlegi változatot.

A Fidesztől - a párt a tegnapi egyeztetésen nem vett részt - egyetlen megkeresett politikus sem nyilatkozott. Szalai Annamária, a párt egyik szakpolitikusa korábban úgy foglalt állást: több ponton is módosításra szorul a tervezet.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője lapunknak kijelentette: örül, hogy visszavonják az eredeti javaslatot, "mert az számos, meglehetősen furcsa megoldást tartalmaz"; a médiahatóság szerinte túlzott jogköreit említette példaként. Kérdésünkre, hogy akkor miért bólintottak rá az ötpártiként beharangozott munkaanyagra, Herényi úgy reagált: az MDF még nem mondott igent a dokumentumra. Az MDF egyébként nem ragaszkodik hozzá, hogy még idén törvény legyen a javaslatból; inkább azt tartja fontosnak, hogy jó törvény szülessen, olyan, amelyet az érintettek is elfogadnak, s amit nem szabad az idő szorításában megalkotni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.