A Zuschlag-per hordaléka

Zuschlag János volt szocialista képviselő egykori titkárságvezetője, Lados István - a Zuschlag-per másodrendű vádlottja - vallomásaiban több közszereplőről azt állította: tudtak főnöke törvénysértő tevékenységéről. Összefoglaljuk, hogy kiről mit állított Lados a bíróságon.

Arató Gergelyről, az oktatási tárca jelenlegi államtitkáráról: Zuschlag irodatársaként - 2002-2004 között dolgoztak közös helyiségben - tudott arról, hogy ott fiktív pályázati beszámolók, illetve hamis számlák készítése zajlott.

Arató Gergely az állításra válaszoló közleményében úgy fogalmazott: a személyét érintő állítások nem felelnek meg a valóságnak.

Baja Ferenc államtitkárról, a Táncsics Alapítvány volt kuratóriumi elnökéről: 2006 elején egy tájékoztatón azt mondta, hogy az alapítvány egyik pályázati kiírására minden választási körzetből jelentkezhetnek civil szervezetek. A kiutalt pénz - legfeljebb ötszázezer forint - viszont kampánycélra fordítható.

Baja Ferenc visszautasította Lados állításait. Elmondta: a Táncsics Alapítvány civil kapcsolatrendszerének semmi köze nincs a pártalapszervezetekhez, kampányfinanszírozásról szó sem eshetett. Hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék vizsgálta a pályázataikat.

Bánáti Jánosról, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéről: Amikor a nyomozás meghosszabbítása érdekében Kecskemétről felkerültek a Zuschlag-akták a Legfőbb Ügyészségre, az ügyvéd betekintett az iratokba.

Borbély Zoltán, ügyészségi szóvivő közölte: a Legfőbb Ügyészségen nem történt meg az említett iratbetekintés.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről, az MSZP elnökéről: Személyesen kérte fel a pártelnök-miniszterelnök Bánáti Jánost, hogy koordinálja a büntetőperben a védelmet. Egy alkalommal Zuschlag, Bánáti, Gyurcsány hármasban találkoztak, és meg is beszélték a büntetőeljárás során tanúsítandó magatartás részleteit.

Daróczi Dávid kormányszóvivő, valamint Bánáti János határozottan tagadta, hogy lett volna ilyen találkozó.

Király Ferencről, Bács-Kiskun megye 2004-2007 közötti rendőrfőkapitányáról: A megyei főkapitány közreműködött abban, hogy a pályázati pénzek megszerzése céljából létrehozott egyesületek ügyében indult nyomozás eredménytelenül záruljon.

Király Ferenc nem reagált Lados állításaira.

Lusztig Péterről, Baranya megye volt rendőrfőkapitányáról: Közreműködött abban, hogy az egyesületek ügyében indult nyomozás eredménytelenül lezáruljon.

Lusztig Péter nem reagált Lados állításaira.

Szilvásy György tárca nélküli miniszterről: A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter figyelmeztette Zuschlagot, hogy az egyesületek ügyében indult nyomozás során lehallgatják.

A tárca nélküli miniszter sajtótitkára közölte az MTI-vel, szemenszedett hazugság, hogy Szilvásy György az ügyben lehallgatásról vagy más, nemzetbiztonsági szempontból számottevő tevékenységről tájékoztatott volna.

Az MSZP-ről: Nevek említése nélkül Lados azt állította, hogy a párt vezetése 150 millió forintot különített el a büntetőügy költségeire, valamint az okozott kár megtérítésére.

A Magyar Szocialista Párt mindezt közleményben cáfolta. Közölték, hogy a párt elszámolásában nincs ilyen kiadási tétel.

Egy hangfelvétel: A per legutóbbi tárgyalási napján lejátszottak egy - Lados által 2005-ben készített - hangfelvételt, amelyen Zuschlag egy ismeretlen személlyel beszél. A nehezen értelmezhető szövegből kivehető: Zuschlag beszámol arról az alkudozásról, amelynek során több tízmillió forintos igénnyel lépett föl az MSZP-vel szemben, megemlíti Lendvai Ildikó nevét is, mint aki megdöbbent követelései nagyságrendjén.
Zuschlag a beszélgetés során több esetben utal olyan vitára, amit egy általa Ferinek nevezett személlyel folytatott, akiről azt mondja: küldetéstudata van, beteg, azt hiszi, rajta kívül mindenki "korrupt disznó". Zuschlag a beszélgetés során azt mondja: "A Ferin tényleg felb...tam az agyamat, tehát azon, hogy érted, hogy éreztem két hete is, hogy gyakorlatilag mindent rám akar kenni."

Méltatlankodik: ".És még meg vannak sértődve, hogy védekezek és alkudni akarok. Érted. Én meg nem is értem, én a Ferinek elmondtam, hogy b...d meg, neked négymilliárdod volt."

Később azt mondja, hogy olyan megoldást vár el a párttól, ami neki "egzisztenciális alapokat nyújt". Méltatlankodott, hogy "Feri" nem érti: "ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer". "Én elmondtam, hogy bele fog ebbe bukni, ha bele akar ebbe nyúlni."

A trágár szavakkal tűzdelt beszélgetésben az is elhangzik: "Tehát mindenki keni a másikra, és gyakorlatilag azért megy, mert nyíltan zsarolom most már a pártvezetést... három hónapja nem tudnak velem mit csinálni, és én tisztességesen akarok megállapodni. Nem azt mondtam, hogy adjanak 75 millió forintot, vagy ötvenet... Hanem, hogy akkor nézzünk valami olyan feladatot, ami nekem egzisztenciális alapokat nyújt, meg a pártnak is. Tehát én korrekt ajánlatot is tettem nekik. Mert ha most azt mondtam volna, akkor azt mondom, rendben, gyerekek, lemondok ötven misiért. Lehet, hogy össze is kaparták volna, de akkor tényleg el kellett volna tolni a biciklimet a párttól."

A per folytatódik. Csütörtökön a vádlottak közötti telefonbeszélgetések meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás.

Zuschlag a bíróság előtt
Zuschlag a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.