Rabosították az oknyomozót

Közleményben csapott össze a BRFK és a Fővárosi Főügyészség: melyikük rendelte el Polgár Géza oknyomozó riporter gyanúsítotti kihallgatását. Az RTL Klub riportere azt mutatta be, miként lehet néhány óra leforgása alatt 45 ezer forintért ingyenes parkolásra jogosító igazolványhoz jutni.

A sajtótörvény még a konkrét ügyben a határozott állásfoglalástól tartózkodó Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő szerint is egyértelmű: a sajtó szabadsága addig tart, amíg az újságíró nem követ el bűncselekményt. Polgár Géza riporternek, aki még februárban készített - rejtett kamerás - riportjában bemutatta, miként lehet néhány óra leforgása alatt 45 ezer forintért ingyenes parkolásra jogosító igazolványhoz jutni, meggyőződése, hogy semmiféle bűncselekményt nem követett el.

A riporter az RTL Klub riportműsorában bemutatott anyagában pénzért hamis orvosi igazolást vásárolt, majd annak felhasználásával kiváltott egy, a mozgáskorlátozottak számára ingyenes parkolást biztosító igazolványt. Polgár a riport teljes dokumentációját átadta a rendőrségnek.

Polgár november 4-ig abban a hitben élt, hogy tette, ami a dolga: leleplezte a korrupciót, ami ellen a kormány is hadat üzent a napokban. Mára azonban kiderült: a rendőrség és az ügyészség bűnözőnek tekinti, és akként is kezeli. Vesztegetéssel ugyan nem gyanúsítják, hiszen nem büntethető az, aki felfedi, hogy egy hivatalos személyt megvesztegetett, ám közokirat-hamisítással igen.

A BRFK-t és a Fővárosi Főügyészséget az ügy jelen szakaszában a legkevésbé sem érdekli, hogy Polgár Géza azért hamisított okiratot (használt fel egy hamis orvosi igazolást), hogy leleplezze a korrupt hivatalnokot és segítőjét. Márpedig mások mellett Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet elnöke szerint is kellene, hogy érdekelje őket. Dénes szerint a büntető törvénykönyv egyértelmű: az a cselekmény vagy mulasztás minősül bűncselekménynek, amelyet a törvény büntetni rendel, s amely veszélyes a társadalomra, azaz sérti a Magyar Köztársaság állami, társadalmi, gazdasági érdekeit...

- Mely érdekét sérti a Magyar Köztársaságnak a korrupció leleplezése? - kérdeztük Dénes Balázstól. - Amit a riporter tett, nem bűncselekmény, hiszen - bár az okirat-hamisítást önmagában a törvény büntetni rendeli - a konkrét esetben nincs a tettnek társadalmi veszélyessége - szögezte le, emlékeztetve rá, hogy Polgár maga tett az ügyben feljelentést a rendőrségen. Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke sem érti a hatóságokat: ilyen alapon büntetőeljárást kellene indítani az ellen, aki betöri egy égő lakás ajtaját, hogy kimentse a benn tartózkodókat - mondta.

A hatóságok azonban kitartanak a maguk igaza mellett. Amit Polgár tett, bűncselekmény, azt pedig, hogy tettének van-e a társadalomra veszélyessége, csak a nyomozás végén mérlegelhetik. Az ügy pikantériája, hogy a botrány kirobbanása után a BRFK fontosnak tartotta tudatni, hogy az ügyészség utasítására hallgatta ki gyanúsítottként az újságírót. A Fővárosi Főügyészség ezt cáfolta: ilyen utasítást ők nem adtak, az ügyészi átirat "csak orientálta", de nem utasította a rendőrséget.

Arra a felvetésre a felek egyike sem kívánt reagálni, hogy az orientáló-utasító májusi átiratra miért csak novemberben reagált a BRFK egy olyan ügyben, amelyben még januárban rendelték el a nyomozást. Megnyugtatásul közölték viszont, hogy az ügyintéző és a hamis orvosi igazolást szállító férfi ellen is nyomoz a rendőrség.

Hogy mi lesz az oknyomozó riporter sorsa, csak később dől el. Egy hasonló esetben a TV 2 korrupt parkolóőröket leleplező riportjának készítői a legenyhébb büntetést, megrovást kaptak. Mert, miként most Polgár, annak idején ők is elkövettek egy bűncselekményt, még ha - úgymond - a jó ügy érdekében tették is.

A MEASZ-Összefogás a Demokráciáért javasolja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Táncsics-díjára Polgár Gézát. A MEASZ ugyanakkor aggályosnak tartja Polgár Géza rabosítását, mert azt a látszatot kelti, hogy a hatóságok cinkosságot vállalnak a csalókkal.

Leépít a TV 2

A gazdasági válság kedvezőtlen hatásaira reagálva racionalizálja a TV 2 a működéshez szükséges folyamatokat, ezért létszámleépítésre kényszerül a cég - mondta lapunknak Várdy Zoltán, a TV 2 vezérigazgatója. A csatorna ma
35 munkatársával közli, hogy távoznia kell, vagyis az 538 dolgozó majdnem hét százalékának fölmond a cég. - Várhatóan csökken a hirdetői kedv, ezért rugalmasan reagálunk a változásokra, és felkészülünk egy nehezebb évre - folytatta a vezérigazgató, aki szerint a TV 2 üzletileg továbbra is stabil marad, és nem tett le arról, hogy 2010-re megszerezze a piacvezető pozíciót Magyarországon. A leépítés kapcsán főként a tartalomkészítésért felelős munkatársaknak kell távozniuk. Munkájuk pótlását belső átszervezésekkel oldják meg. (Munkatársunktól)

Tényfeltárás rejtett kamerával
Tényfeltárás rejtett kamerával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.