Feszült nyugalom északi szomszédainknál

- Területünkön semmilyen incidensre sem került sor a Jobbik és a Magyar Gárda hétfői, határközeli félpályás útlezárásának ideje alatt - közölte érdeklődésünkre Martin Korch, a pozsonyi országos rendőr-főkapitányság szóvivője. Hétfő délben a rajkai határátkelőre látogatott Monika Flasíková Benová európai parlamenti képviselő, aki a miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer jelöltje volt. - Döbbenetes, ami mostanság történik. Alig két évtizeddel a vasfüggöny lerombolása, és nem egészen egy évvel a schengeni övezetbe való belépésünk után ismét akadályozzák a szabad határátkelést két uniós, baráti tagország között.

Erre alig találok szavakat. Meg kell akadályozni, hogy pár száz szélsőséges a Duna két partján és néhány felelőtlen politikus mérgezze a légkört, szítsa az indulatokat - nyilatkozta szlovákiai újságíróknak.

- A félpályás útlezárás elsősorban a szlovákiai magyaroknak árt. Győri és a komáromi munkahelyeikre igyekezve leginkább ők vesztegeltek a félig eltorlaszolt úton, igaz, csak néhány percig. Ennél jóval nagyobb kárunk lehet abból, hogy a magyarországi szélsőségesek provokációi miatt vérszemet kapnak a szlovák nacionalisták is. Ennek leginkább mi ihatjuk meg a levét - hangoztatta Gódány László, a vámosszabadi határhoz közeli Egyházkarcsa (Kostolné Kracany) polgármestere.

Tegnap Iveta Radicová, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) alelnöke, Szlovákia egyik államfőjelöltje Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselőjével közösen kétnyelvű, Együtt, békességben feliratú táblával sétált a szlovákiai és a magyarországi Komáromot összekötő Erzsébet hídon. Több száz szlovákiai és magyarországi polgár csatlakozott hozzájuk.

Bugár Béla lapunknak nyilatkozva elmondta: a Magyar Koalíció Pártja elnökségének hétfő esti ülésén javasolni fogja, hogy levélben kérjék fel Gyurcsány Ferencet, mielőbb találkozzék Robert Ficóval.

- A szlovák miniszterelnök nem lát okot arra, hogy összehívja a Belvédelmi Bizottságot - mondta megkeresésünkre Brano Ondrus, a pozsonyi kormányhivatal kommunikációs igazgatója. A testület rendkívüli ülését az elmúlt héten Ján Slota kezdeményezte, aki szerint a magyar félkatonai szervezet királyhelmeci masírozása, valamint a budapesti szlovákellenes megnyilvánulások indokolnák ezt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.