"A gyűlölet az, ami gyilkol"

Több százan kísérték utolsó útjukra tegnap az egy héttel ezelőtti nagycsécsi kettős gyilkosság áldozatait a helyi köztemetőben.

A búcsúztatón ott volt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A múlt héten hétfő hajnalban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen ismeretlen elkövetők Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, majd belőttek az ablakokon. Ennek következtében egy 43 éves férfi, valamint egy 40 esztendős, négygyermekes aszszony életét veszítette.

A szertartáson Varga Bertalan római katolikus esperes búcsúztatóbeszédében kiemelte: a gyűlölet az, ami gyilkol. Valakik - folytatta a római katolikus esperes - kisajátították azt a kiváltságot, hogy életeket vegyenek el, gyászt okozva ezzel családtagoknak, gyermekeknek, rokonoknak és barátoknak.

A temetésen - amelynek költségeit az állam fedezte - több roma vezető is megjelent. Közöttük volt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Mohácsi Viktória szabad demokrata európai parlamenti képviselő, valamint Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda.

Draskovics Tibor a szertartást követően újságíróknak nyilatkozva azt mondta: azért ment el a két áldozat búcsúztatására, hogy az emberek lássák, ha valaki ilyen sunyi, gyáva bűncselekmény áldozatává válik, hozzátartozói számíthatnak a társadalom szolidaritására, nem maradnak magukra. A miniszter jelenlétével azt is demonstrálni kívánta, hogy a rendőrség nagy erőket mozgósít, hogy elfogja a tetteseket.

Kolompár Orbán elmondta: az önkormányzati minisztérium, az Országos Cigány Önkormányzat, valamint több roma építőipari vállalkozó felajánlásával kedden megkezdik annak a kiégett háznak a felújítását, ahol a két ember meghalt.

A sírba engedik az egyik áldozat koporsóját
A sírba engedik az egyik áldozat koporsóját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.