Hűtlenségi teszt fogkeféből

DNS-teszttel buktat le hűtlen partnereket egy budapesti cég. A szolgáltatás egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy jogvédők szerint a féltékeny ügyfelek személyes adatokkal élnek vissza.

Lelki béke - DNS-vizsgálaton keresztül. Ezzel a szlogennel hirdeti magát a Genetech Kft. Egyebek mellett apasági tesztekkel foglalkoznak, és hűtlen partnereket buktatnak le DNS-tesztek segítségével. Egyre többen vágynak effajta bizonyosságra: az ügyfelek száma évről évre növekszik.

- Már négy éve létezünk, de még mindig sok a tévhit a szolgáltatásainkkal kapcsolatban - mondja Főczén Amália, a cég ügyvezető igazgatója. A legtöbben azt hiszik, hogy csak bírósági eljárás során kérhetnek apasági vizsgálatot, egyszerű kíváncsiságból nem, holott ez nem így van. - Sokféle élethelyzetben fordulnak hozzánk: előfordul például, hogy egy családtag olyan információhoz jut, amitől bizonytalanná válik, megkérdőjeleződik, hogy az apa valóban a saját gyerekét neveli-e - mondja az ügyvezető. Semmilyen személyes adat nem szükséges a vizsgálathoz, a mintákat ügyfeleik név nélkül is beadhatják.

"Ő az igazi?" ezzel a szlogennel a cég egy másik szolgáltatását, a hűtlenségi tesztet hirdetik. Ha valaki gyanakszik, hogy partnere megcsalja, segítenek bizonyosságot szerezni. Mindössze egy mintát kell hoznia. Ez leggyakrabban egy foltos ruha, alsónemű vagy lepedő. A szakemberek először ondókimutatást végeznek, aztán ha kiderül, hogy valóban azzal szennyezett a beadott ruhanemű, összevetik az ügyfél mintájával. De egyetlen hajszálból is megmondják, hogy egy nő vagy egy férfi hajtotta-e fejét a gyanús partner vállára.

A cég internetes oldalán az előnyös minták nevű menüpont ad tájékoztatást arról, hogy bizonyos anyagok esetén mekkora esély van arra, hogy azokban van vagy lehet azonosításra alkalmas DNS. A vizsgálatokhoz a legkényelmesebb a szájnyálkahártya-törlet, mert otthon bárki által levehető, fájdalommentes, ami - apasági teszteknél - a kisbabák miatt fontos. Ennek híján egy kitépett hajszál, egy használt intim-betét, egy rágógumi vagy fogkefe is alkalmas lehet. Sőt, megfelelhet egy elektromos borotva szőrmaradványokkal, egy cigarettacsikk, egy megnyalt bélyeg vagy egy használt papír zsebkendő is.

A szolgáltatás gyors: megfelelő minta esetén már 3-5 munkanap alatt megmondják például egy apasági teszt eredményét. A mintákat az Egyesült Államokba, egy Salt Lake City-i laborba küldik, ott végzik a vizsgálatokat, aztán az ügyfél kérésének megfelelően levélben, SMS-ben vagy telefonon közlik az eredményt. Egy anyai minta nélküli apasági vizsgálat bruttó 126 ezer, egy hűtlenségi vizsgálat 162 ezer forintba kerül.

- A minden kétséget kizáró eredmény egyfajta megnyugvást, lelki békét nyújt a megbízóinknak - magyarázza az ügyvezető. Hozzáteszi: nem gondolja, hogy valaki pusztán a vizsgálat eredménye miatt szakít meg egy családi kapcsolatot. - Persze a 99,99 százalékos bizonyosság, amit egy ilyen vizsgálat ad, mindenkinek mást jelent: van, aki úgy érzi, hogy ennél több nem kell, másokban maradnak kételyek - mondja.

Főczén Amália elmondta, hogy ügyfeleik azzal, hogy aláírják a megrendelőlapot, kijelentik, hogy jogosultak a DNS-minták vizsgálatához szükséges hozzájárulás megadására. Azt is kijelentik, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a mintákat a megrendelt vizsgálat elvégzése céljából analizálják. Hozzátette: a cégnek ezen túlmenően sem joga, sem lehetősége nincs arra, hogy megkérdőjelezze megrendelői szándékát. Az ügyvezető elmondta: ők mindig csak a feltett kérdésre keresik a választ, a módszer nem alkalmas arra, hogy abból bárki megállapítsa, hogy a minta gazdája milyen egészségi állapotban van, hány éves, milyen színű a szeme vagy a bőre. Vagyis hűtlenségi tesztnél a megrendelő csak arra a kérdésre kap választ, hogy egy idegen minta van a szöveten, arra nem, hogy milyen lehet az ember, akié a minta. Hangsúlyozzák: az eredményeket és a rendelkezésükre bocsátott adatokat az adatvédelmi törvénynek megfelelően kezelik.

A Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi programvezetője, Hüttl Tivadar szerint a cég tevékenysége, ha nem is ütközik tételes jogi rendelkezésbe, de mindenképpen aggályos. A hűtlenségi tesztek ügyfeleinek magatartását pedig határozottan jogellenesnek tartja. - Ahhoz, hogy valakinek a különleges adatait használják, az illető írásbeli hozzájárulása kell - mondja. A DNS pedig különleges adat, tehát a jogász szerint a féltékeny partnerek ebben az esetben személyes adatokkal élnek vissza. Szerinte további problémákat vet fel, hogy a mintákat az Egyesült Államokban vizsgálják. Hüttl Tivadar szerint az ilyen cégek tevékenységét leginkább egy tűzijátékokat árusító bolthoz lehetne hasonlítani: önmagában nem ártalmas, de bárki barkácsolhat a termékeikből bombát.

Nyálminta a rendőrnek

Az idén szeptember 30-án a rendőrség teljes útzárat kialakítva ellenőrizte a Budapest felé haladó forgalmat az M5-ösön. Az akció során egyebek mellett nyálmintát is vettek minden arra járótól (azzal az indokkal, hogy alkohol- és drogtesztet végeznek). Ezzel a módszerrel akár DNS-adatbázist is létrehozhattak, méghozzá jórészt olyanokról, akik nem követtek el bűncselekményt, és nem is gyanúsítják őket ilyesmivel. Az akciót jogvédők azzal támadták, hogy így a rendőrség jogellenesen (a "tulajdonosok" írásos beleegyezése, illetve törvényi felhatalmazás nélkül) jutott hozzá kényes, személyes adatokhoz. A rendőrségről persze nem feltételezi senki, hogy bűnözők vagy biztosítótársaságok számára teszi hozzáférhetővé a DNS-adatbázist, ugyanez azonban nem ilyen egyértelmű, ha egy magyar vállalkozás által Magyarországon beszerzett DNS-minták külföldi elemzéséről van szó. Az elképzelhető visszaélések köre meglehetősen széles: a DNS alapján a faji hovatartozásra, bizonyos betegségekre és hajlamokra következtethetnek az adatok kezelői, vagy akár szervkereskedők, gyógyszertesztelők "érdeklődését" is felkelthetjük. Ha pedig nem biztosítható a személyes adatok és a hozzájuk tartozó DNS-minták hibamentes összekapcsolása, bűncselekmények elkövetésével is megvádolhatják (ártatlanul) a minták tulajdonosait, például abban az esetben, ha egyszer az Egyesült Államokba utaznak.

Corpus delicti
Corpus delicti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.