Testüreg-átvizsgálás csak törvény alapján

Alkotmányellenes, hogy egy BM-rendelet határozza meg, mikor motozhatják meg az őrizetbe vett, illetve előzetes letartóztatásba helyezett személyeket - mondta ki az Alkotmánybíróság (AB). A rendeletet ezért 2009. június 30-i hatállyal megsemmisítették. Az indítványozó elsősorban azt kifogásolta, hogy a rendelet nem ad semmilyen szempontot arra, hogy milyen esetekben kell a fogvatartottat megmotozni, és mikor van szükség a testüregek átvizsgálására is.

A "szükség esetén" és az "indokolt esetben" fordulatok a beadvány szerint a hatóságnak túl nagy mozgásteret biztosítanak egy, az emberi méltóságot súlyosan sértő beavatkozáshoz. Ez ellentétes a jogbiztonság elvével, de aggályos az is, hogy rendeleti szinten szabályoznak alapvető állampollgári jogokat érintő kérdéseket.

Az AB ez utóbbi érvet osztotta, ugyanis "alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat" kizárólag törvény állapíthat meg. A rendőrségi törvényben viszont csupán a ruházatátvizsgálást szabályozzák, így az illetékes miniszternek nem volt felhatalmazása arra, hogy egy rendeletben ezen túlterjeszkedjék. (L. K.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.