Kisnamény: se bér, se segély

Két hónapja nem kaptak segélyt a rászorulók, és tartoznak az intézményi dolgozók bérével is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnaményban.

Munkahelye 28 embernek van a 346 lakosú Kisnaményban, a lakosság 80 százaléka segélyből él, az évi 83 milliós költségvetésből 20 milliót erre fizetnek ki. - Már nincs kitől kölcsönkérni - mondta elkeseredetten Mursa Erzsébet, aki kétéves kisfiával van otthon. A családi pótlék, a gyes és férje szociális segélye a lakhatási támogatással összesen nyolcvanezer forint havonta, ennek a fele hiányzik két hónapja. A polgármester azt ígérte, karácsony előtt kapnak egyhavi segélyt, de nem tudja, komolyan veheti-e.

A szociális otthon és óvoda dolgozói - összesen tizenegyen - a múlt héten csütörtökön végre megkapták a szeptemberi bérüket, de az októberiről még nincs hír. - Semmivel nem indokolják a késést - panaszolta Nagy Zsigmondné, az összevont intézmény vezetője.

Nagy Zsigmond önkormányzati képviselő azt mondta: kiderítette, hogy a tavalyi testületi ülésekről úgy készültek jegyzőkönyvek - amelyeken állítólag ő is hozzászólt -, hogy meg sem tartották őket. Gyanítja, közokirat-hamisítás történt, ezért a közigazgatási hivatalhoz fordult és rendőrségi feljelentést tett.

- Tavaly egyetlen ülés sem volt - közölte a képviselő. - A polgármester a testületi tagokkal kapcsolatot egyáltalán nem tart, a problémákról nem tájékoztat. Önhatalmúlag dönt pénzügyi kérdésekben, határozatokat hoz és von vissza, testületi felhatalmazás nélkül.

- Fizetésképtelenné vált a falu - jelentette ki Rostás István körjegyző, hozzátéve: egy ellenőrzés nemrég többmilliós normatív támogatástúligénylést mutatott ki a szociális otthonnál, amit vissza kell fizetni. Arra nem tudott választ adni, hogy a segélyt mikor kapják meg az emberek. Azt reméli, ha az önkormányzati minisztériumtól megjön az igényelt 6,5 millió forint gyorssegély, akkor ebben a hónapban rendezik a tartozásokat. De azt, hogy mi lesz decemberben, nem tudja.

Egy neve elhallgatását kérő testületi tag azt mondta: a helyi Dömölky-kúria felújítása is késik, holott a munkálatokra 54 milliót nyertek pályázaton. Arra nem kaptunk választ, mi lett a sorsa ennek a pénznek.

Kővári István polgármester - miközben sérelmezi, hogy őt mindenki mindenhol feljelenti - hosszan sorolta, mit tett a faluért 1990 óta: posta épült, óvoda, szociális otthon, orvosi rendelő. A kúria rendbehozatalára szerinte 120 millió kellett volna, ezért nem tudták elindítani a beruházást. Arra tőle sem kaptunk választ, hogy mire költötték a pályázaton elnyert pénzt.

- Akkor kell ide kijönni, amikor segélyosztás van. Az utcán banánnal, szalámival kardoznak, sokan nyerőgépbe szórják a pénzt - mondta a polgármester, aki nem válaszolt arra a kérdésünkre, mikor kapják meg az emberek a bért és a segélyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.