SZDSZ: kapitalizmusmentő csomag

"Kapitalizmusmentő" csomaggal érkezik a gazdasági csúcsra az SZDSZ. A szocialisták akkor számíthatnának "liberális barátaikra" a költségvetési szavazásnál, ha rábólintanak a szerkezeti reformokra és a 2012-es euróbevezetésre - ezek ugyanis a legfontosabb elemei az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója által csütörtökön jóváhagyott csomagnak.

A liberálisok további garanciákat tartanak szükségesnek a pénzügyi válság, illetve a gazdasági recesszió túlélése érdekében, mondván, a válság még nem érte el a mélypontját. "Meg kell értenünk: vége a felelőtlen ígérgetésnek!" - hangoztatta tegnap a parlament költségvetési vitájában Kóka János frakcióvezető. A válságról szólva úgy vélekedett, nem a kapitalizmusból, nem a piacból volt túl sok, hanem éppen ellenkezőleg, annak korlátozásából, az államból, az adóemelésből, az osztogatásból, az eladósodásból. Ezért mielőbbi radikális kamatcsökkentést, illetve az euró bevezetését kívánják.

A stabilitási és adóreform-alapba kerülő összegeket 2009-ben kiadáscsökkentésre, 2010-ben nagyrészt adócsökkentésre fordítanák. További biztonsági tartalékokat képeznének a költségvetésben, mert ha jövőre a GDP a jelenleg prognosztizált egy helyett esetleg két százalékkal csökkenne, az további 300 milliárd forintos bevételkiesést jelentene. Az adóreformalap létrehozásával és a kiadások korlátozásával számításaik szerint már jövő év végén beléphetnénk az eurózóna "előszobájába", az ERM II rendszerbe, és 2012-ben bevezethetnénk az eurót. Megállapodást sürgetnek az adó-, a nyugdíj-, az önkormányzati, a szociális, a felsőoktatási, illetve a pártfinanszírozási rendszer megreformálásáról. A piaci szereplőkkel átfésültetnék a több mint kilencezer állami közfeladatot, azzal számolva, hogy a feleslegesektől megszabadulva két-háromszázmilliárd forintot takaríthatna meg az ország. A bürokrácia megfékezésére bevezetnék a fordított felelősséget, azaz, ha egy ügyfél megkeresésére a hivatal nem reagál időben, akkor elfogadottnak kell tekinteni beadványát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.