Szocialista esély a költségvetésre

A szocialisták számítanak a szabad demokraták szavazataira a költségvetés elfogadásához, de abban bíznak, hogy a volt koalíciós partner nélkül is biztosítani tudják a többséget. A kormánypárt hajlik a családi pótlék átalakítására, ha az SZDSZ ezt érti "szerkezeti reform" alatt.

Nyitottak a szocialisták minden módosításra a jövő évi költségvetés elfogadását illetően, ugyanakkor szinte biztosak abban, hogy a szabad demokraták támogatása nélkül is biztosítani tudják a büdzsé elfogadásához szükséges többséget. Lapunk információi szerint a liberálisok igényeivel kapcsolatban a szocialista vezetés egyszerre nyitott és tanácstalan. További kiadáscsökkentésre nem hajlandók, mert - mint mondják - már most messzebbre mentek, mint amit a liberálisok eredetileg követeltek. További kétszázmilliárdot szerintük képtelenség elvenni. Kivéve, ha a gazdasági csökkenés nem egy, hanem esetleg csak fél százalék lenne. Ez teremtene mozgásteret - de ez csak "menet közben" derül ki. A szocialisták másik alapvető gondja a liberálisok igényeivel, hogy nem tudják, az SZDSZ mit ért szerkezeti reformok alatt. "Ha arra gondolnak, hogy a családi pótlék tetejét vegyük el rászorultsági alapon, vagyis a tehetősektől vonjuk meg, az megoldható, bár bonyolult. Tény ugyanakkor, hogy ez a lépés érdemi takarékosságot nem jelent. Ha azonban a szimbolikus lépés fontos, és ezt szerkezeti reformnak hívjuk, akkor minden további nélkül belemegyünk" - fogalmazott az egyik döntéshozó szocialista forrásunk. A családi pótlék rendszerének átalakítása nem módosítaná alapvetően a tervezett költségvetést, ahogy az önkormányzati reform sem, amit a szocialisták ezzel együtt támogatnának. Csakhogy hiába ért egyet az MSZP és az SZDSZ az önkormányzatok normatív támogatásának csökkentésével, ha ehhez kétharmados támogatásra volna szükség.

Az MSZP ezzel együtt bizakodó a költségvetést illetően. Azt mondják: komoly a valószínűsége annak, hogy a liberálisok nélkül is megvan a többség, de az SZDSZ támogatásának megszerzése presztízskérdés.

Szocialista forrásaink szerint kisebb erőfeszítés megszerezni a többséget, mint sokan gondolják, de az MSZP mégsem erre játszik. Megállapodást szeretnének valamelyik kis frakcióval, hogy a válságkezelésben való aktív együttműködés fejében megszavazzák a költségvetést.

Nem akármilyen, hanem jó költségvetésre van szükség - fogalmazott lapunknak Lendvai Ildikó. A szocialisták frakcióvezetője hozzátette: megfontolják azokat a módosító indítványokat, amelyek akár a költségvetést megalapozó törvényeket, akár magát a költségvetési törvényt illetik. "Bízom benne, hogy ezekkel kialakítható egy olyan állapot, amiben a felelősség parancsánál fogva valamelyik frakció számára elfogadható lesz a büdzsé. Az optimizmusom reális alapja éppen a költségvetési plafontörvény kapcsán megvalósult egyetértés. A plafontörvény szabályozza ugyanis a 2009-es alapszámokat, azaz a költségvetés alapszámaiban van egyetértés" - mondta Lendvai Ildikó.

A parlamenti matematika a szocialistákat támogatja. Mivel a Gegesy Ferenc (SZDSZ) lemondása után megüresedett széket a büdzsé szavazásáig nem töltik be, eggyel kevesebb ellenszavazattal kell számolni. A költségvetés elfogadásához a jelen lévő honyatyák, plusz egy főnek szavazatára van szükség, ez jelenleg legfeljebb 193 igen. Az MSZP-frakcióban az eredeti 190-ből 188 képviselő dolgozik, Horn Gyula és Toller László beteg, de a független Gyenesei István önkormányzati miniszter szavazata a 189. igent jelenti. A Fidesz és a KDNP 162 képviselője biztos nemmel szavaz. A szocialisták nagy valószínűséggel az MDF-be igazolt Lengyel Zoltánra (is) számíthatnak. Szocialista forrásaink szintén lehetőségként említik az MDF-frakcióból kilépett, a Tisztelet Társasága által támogatott Vas Jánost is. Az MSZP úgy számol: elég, ha néhány honatya távol marad. Ez lejjebb viheti a többség megszerzéséhez szükséges minimális szavazatszámot. És ez a kalkuláció még nem is számol azzal, hogy kritikus helyzetben nem biztos, hogy az SZDSZ egységes lesz a kormánybuktatásban.

A miniszterelnöknek egyre kevésbé kell aggódnia a költségvetés elfogadása miatt
A miniszterelnöknek egyre kevésbé kell aggódnia a költségvetés elfogadása miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.