Csobánka: haldokló közoktatás?

Több tucat csobánkai szülő demonstrált tegnap a település polgármesteri hivatalánál a szerintük áldatlan helyi közoktatási állapotok miatt. Állítják, a háromezer lelkes Csobánka általános iskolája és óvodája annak ellenére haldoklik, hogy az ország egyik leggazdagabb falujáról van szó. Mivel a település és a tanintézetek vezetői a tegnapi megbeszélésen sem tudtak elfogadható jövőképet felvázolni, a szülők most azt keresik, melyik intézményhez (ombudsman, közigazgatási hivatal) fordulhatnak.

A közös fellépéshez "az adta a végső lökést", hogy az amúgy is rozzant óvodában elviselhetetlen túlzsúfoltság alakult ki - mondta lapunak Kuntz Nóra, a szülői munkaközösség elnöke. Ezért is a település vezetőit okolják, akik felelőtlenül úgy hirdettek felvételt erre a tanévre, hogy az ígéretek ellenére a gyerekeknek nem biztosítottak kényelmes elhelyezést.

A zsúfoltságot elismeri, de néhány hangadó szülő felelőtlen megmozdulásának tartja az akciót Török István polgármester. Elmondta, tíz év alatt 1200-zal bővült a falulakók száma, többségük két-háromgyermekes fiatal szülő. Az óvodavezető azért indított új, ötödik csoportot, mert senkit nem akart elutasítani. A polgármester szeretetné elkerülni a szegregációt. Vagyis azt, ami az iskolával történt: az egyre több cigány származású diák miatt az elmúlt tíz évben 270-ről 90-re csökkent a tanulói létszám. Sokan más településeken járatják iskolába a gyereküket.

Csobánka elbukta azt a pályázatot, amelynek révén egy új, 150 személyes óvodát építhetett volna 450 millió forintból. Más lehetőség híján átmenetileg a volt egészségházban helyezik el az ötödik csoportot. A hét végén pedig felmérik, hogy a régi óvoda átalakításával hogyan biztosíthatnak kényelmes elhelyezést a gyerekeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.