Tájékoztatást kér az ombudsman is Szlovákiától

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté tegnap levélben kért tájékoztatást szlovák kollégájától a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történtekről. Arról érdeklődött, hogy a dunaszerdahelyi rendőri intézkedésekkel kapcsolatban érkezett-e hozzá állampolgári panasz, bejelentés. Arról is felvilágosítást kért, hogy Pavel Kandarac tervez-e az ügyben vizsgálatot. Az ombudsman egyúttal tájékoztatta szlovák kollégáját, hogy fokozott figyelemmel kíséri, jogszerűen jár-e el a rendezvénybiztosító rendőrség a budapesti szlovák nagykövetség előtti demonstráción.

A Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban a Fidesz képviselője tegnap úgy fogalmazott: a "brutális rendőrtámadás" utóélete azt bizonyítja, hogy a magyar kormány képtelen megvédeni a magyar embereket. Kontrát Károly szerint a futballmérkőzésen a maszkot viselő, azonosító szám nélküli szlovák rendőrök viperával támadtak a békés magyar állampolgárságú, illetve nemzetiségű szurkolókra. Mára a Fidesz politikusa szerint egyértelművé és bizonyossá vált, hogy a "brutális, indokolatlan" támadásnak semmiféle törvényes, elfogadható oka nem volt. A támadás után egy nappal azonban Kontrát értelmezése szerint a kormány még nem tett semmit, majd a Fidesz felszólítására is csak "eléggé lagymatag módon" kereste meg szlovák partnerét. Az azóta eltelt napok azt mutatják, hogy a magyar kormány képtelen arra, hogy magyarázatot és bizonyítékot kérjen és kapjon a történtekről.

Kontrát Károly szavaira mintegy válaszol a távirati iroda tegnap délutáni gyorshíre, amely szerint Gyurcsány Ferenc a visegrádi négyek varsói tanácskozásán alaposan beolvasott Robert Ficónak a Szlovákiában tapasztalható magyarellenesség miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.