Megújul a Táncsics Alapítvány

Napokon belül új tagokat jelöl az MSZP elnöksége a párt alapítványának kuratóriumába. A szervezet elnöki tisztét nemrég megkapó Lamperth Mónika hangsúlyváltást tervez a Táncsics Alapítvány stratégiájában. Újra megszólítaná a baloldal elfelejtett értelmiségi holdudvarát.

A kormány szerkezeti átalakításakor Gyurcsány Ferenc az MSZP-ben meglévő protokollon is változtatott: elnöki kabinetvezetőnek nevezte ki Lamperth Mónikát, akinek a kezében ezután a Táncsics Mihály Alapítvány vezetése és - áttételesen - a pártkassza felügyelete is összpontosul. A pártalapítványt eddig Baja Ferenc irányította. A Táncsics kuratóriumában két tagnak, Varju László korábbi frakcióigazgatónak és Simon Gábor választmányi elnöknek csak 2010-ben jár le a mandátuma, a további négy kuratóriumi tag és a felügyelőbizottsági elnök (Puch László korábbi pártpénztárnok, jelenlegi közlekedési államtitkár) megbízatása viszont októberben véget ért. A négy tag: Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes, Ujhelyi István alelnök, Papp József, a Győr-Moson-Sopron megyei pártszervezet alelnöke és Szűcs Erika választmányi alelnök. Az új kuratóriumra, úgy tudjuk, a pártelnökség két héten belül tesz ajánlást. Várhatóan nem mindenkinek fogják megújítani a mandátumát.

A Táncsics Alapítvány új irányt vesz, legalábbis hangsúlyeltolódások várhatóak. Lamperth Mónika lapunknak elmondta, hogy kidolgozott egy stratégiai tervezetet, amelyet már az új kuratórium vitat meg. Ebben célként szerepel, hogy a Táncsics hatékonyabban építse nemzetközi kapcsolatait. Már megtörtént a kapcsolatfelvétel az amerikai Demokrata Párt hasonló szervezetével: Lamperth nemrég tárgyalt Madeleine Albright volt külügyminiszterrel, a demokrata intézet vezetőjével.

A Táncsics mostantól tematikus találkozókat szervez az MSZP felső vezetése és az "elfelejtett" értelmiségi holdudvar számára. A kutatókat, közírókat, tudósokat megszólítani és megkérdezni kívánó rendezvények zártkörűek, és minden hónapban valamely aktuális téma köré szerveződnek.

Ami a finanszírozást illeti: a Táncsics jövőre valamivel több állami forráshoz jut - ez elsősorban az Alkotmánybíróságnak köszönhető. A testület ugyanis tavasszal alkotmányellenesnek mondta ki, hogy költségvetési támogatásra csak azok a pártalapítványok jogosultak, amelyeket előzőleg legalább két egymást követő ciklusban frakcióval rendelkező párt alapított. Az AB döntése után a parlament úgy módosította a törvényt, hogy a szervezetek nem mandátumarányosan, hanem szavazatarányosan kapnak a meglévő keretből. A módosítással leginkább a Fidesz járt jól, amelynek Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa a 403 milliós állami támogatás mellé jövőre 61 milliót kap. A Táncsics is nagyobbat szakít a közösből: a meglévő 519 millió mellé majd 25 millióval könyvelhet el többet. A módosítás vesztese az MDF, az SZDSZ és a KDNP, az utóbbi például 52,9 millióval kap majd kevesebbet. (Leginkább a parlamenten kívüli MIÉP örülhetett a döntésnek, mert az egy százalékot elérő radikálisok így jövőre 25 millióhoz jutnak az államtól - pártalapítványuk számlájára.)

Lamperth Mónika kérdésünkre hangsúlyozta: erős kontrollt alkalmaznak. Ha nagyobb összeget ítélnek oda, úgy azt csak több lépcsőben fizetik ki, szigorú elszámolással. Szerinte így elkerülhető, hogy fantomrendezvényeket támogassanak. Ugyanakkor minden adatuk, döntésük elérhető lesz az interneten.

Lampert Mónika az alapítvány elnöke
Lampert Mónika az alapítvány elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.