A Fidesz számára nincs válság

A Fidesznek a menetrendje már meglenne a hatalomváltáshoz - csak a parlamenti többsége hiányzik. A válság átrajzolta a politikai palettát, Orbán Viktor és a Fidesz egyedül maradt a demarkációs vonal túloldalán.

A Fidesz a legszimpatikusabb magyar párt a Századvég és a Forsense október 8. és 21. között végzett közvélemény-kutatása szerint. A társadalom többsége (57 százalék) a "párt" szóval viszont leginkább az MSZP-t azonosítja, és a magyar lakosság az MDF-et az SZDSZ-hez és az MSZP-hez közelebb érzi, mint a Fideszhez. Ez utóbbi tétel azt igazolja, hogy az emberek is úgy érzik, formálódik a költségvetési koalíció. Kérdés, hogy ezzel deformálódik-e a Fidesz eddigi stratégiája. Változik-e a konfrontatív stílus, ha immár mindenki a túloldalon van?

A gazdasági csúcstalálkozó napján, jövő csütörtökön Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Néppárt elnökségi ülésén vesz részt - de nem erre való hivatkozással marad távol a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett gazdasági csúcsról; a Fidesz elnöke, ha Magyarországon lenne, akkor sem venne részt a találkozón. A Fidesz szerint nincs értelme ugyanis "mindenféle csúcsocskáknak", a gazdasági válság elhárításához cselekvő kormányzásra, és nem PR-akciókra van szükség - üzenik naponta.

Ezzel a Fidesz - a nemzeti csúcson való megjelenésben megfogalmazódott némi bizonytalanság után - elutasította azt a kormányfői megközelítést, amely szerint rendkívüli helyzetben rendkívüli válaszokra, vagyis együttműködésre van szükség. Másképpen megfogalmazva: a Fidesz nem hajlandó asszisztálni "a politikai felelősség szétterítéséhez". Orbán Viktor az InfoRádiónak ezt úgy fogalmazta meg: a pénzügyi válság nem okozta, hanem leleplezte, hogy Magyarország államcsődközeli helyzetben van.

Az Orbán-Gyurcsány kézfogás tehát már a múlté. A Fidesz hol erőteljesebben, hol "halványabban" azt üzeni: nyitott, sőt "minden megoldás érdekli" - Gyurcsány Ferenc távozása után. Készen vannak az előre hozott hatalomváltás menetrendjével is: egy átmeneti szakértői kormány után a jövő nyári EP-választások napján látnák szívesen az előre hozott választásokat.

A pénzügyi világválság viszont átírt minden forgatókönyvet, átrajzolta a politikai frontvonalakat. Azelőtt úgy tűnt, hogy Orbán Viktornak sikerül a rendszerváltó pártokat azonos térfélre fölsorakoztatni, míg a demarkációs vonal másik oldalán Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi MSZP-kormány egyedül maradt. A válságból kilábalásban való együttműködés elutasításával viszont mára már a Fidesz maradt egyedül.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke már hetekkel ezelőtt arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kisebbségi kormánnyal kapcsolatos problémákat félre kell tenni. Az MDF szintén tett egy "fél fordulatot"; szeptember végén még az Országgyűlés feloszlatását sürgette, Herényi Károly viszont hétfőn a parlamenti ülésen már arról beszélt: mind a 386 parlamenti képviselő felelőssége, hogy az ország ide jutott. Munkatársunk kérdésére, hogy szükség lenne-e előre hozott választásokra, esetleg szakértői kormányra, azt válaszolta: az elsődleges feladat a válsághelyzet kezelése.

A Fidesz már a nemzeti csúcson egyedül maradt - akkor az azonnali adócsökkentés követelésével. Azóta formálódik a "költségvetési koalíció" az MSZP, az SZDSZ és az MDF között, akkor is, ha a büdzsé parlamenti vitája során Kóka János úgy fogalmazott, hogy "ez a költségvetés így nem jó", Herényi Károly pedig arra figyelmeztetett, hogy "csak tűzoltásra való".

Az átrendeződésről Kövér László a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: egyetért Dávid Ibolyával, hogy a parlamentben "a gyávaságnak kétharmados többsége van". Ha ekkora többsége nincs is a kormánynak, de egyre inkább úgy fest, hogy a költségvetés tekintetében számíthat az MDF-re és az SZDSZ-re, bár nyilván további kölcsönös engedmények árán.

A lapunk által megkérdezett fideszesek számolnak azzal, hogy visszaesik a párt népszerűsége, ha a rendkívüli (válság-) helyzetben sem hajlandó semmiféle együttműködésre a kormánnyal. Hosszú távon viszont szerintük "az a célravezető", ha nem asszisztálnak a 13. havi nyugdíj, a köztisztviselői, közalkalmazotti juttatás elvételéhez, a szigorításokhoz. Tavaszra ugyanis már nyilván érezni lehet a megszorítások hatását, tízezrek veszíthetik el munkahelyüket, esetleg devizahitel-alapú lakásukat, s megjönnek a téli gázszámlák is. Így a jövő nyári EP-választásokra valószínűleg többet nyernek a réven, mint amit veszítenek a vámon.

Azt komolytalannak tart-ják, amire a Hír Tv-ben, Csintalan Sándor műsorában az egyik jobboldali telefonáló figyelmeztetett: "alul" a helyi Fidesz-szimpatizánsok is megszerethetik Gyurcsány Ferencet.

Már a jövő nyárra készül
Már a jövő nyárra készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.