Ismét van élő, emberi szíve Mirjamnak

Megkapta az új szívet szombat késő délután az a két és fél éves kislány, Mirjam, akit 33 napig műszív tartott életben. Az Országos Gyermekszív Központ vezetője, Szatmári András szakmai bravúrként értékelte a gyermeket kezelő orvoscsapat munkáját.

Bár még alig 24 óra telt el a beavatkozás óta, azaz még lehetnek kritikus időszakok, Mirjamnak jók az esélyei, mert a műtét után nagyon jól van - közölte lapunkkal vasárnap este Szatmári András, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának igazgatója. A két és fél éves kislány szombaton kapta meg új szívét, vasárnap este még gépek lélegeztették, de az állapota alapján erre tartósan nem lesz szükség. Az igazgató főorvos szerint óriási szerencse és kollégái szakmai profizmusa is segítette a sikeres beavatkozást, mert úgynevezett magas kockázatú donortól kapták a szervet, s ez növelte a beavatkozás rizikóját. A műtét a donorszív kiemelésével, a műszív eltávolításával és a beültetéssel együtt öt órán át tartott. Nagyon komoly összpontosításra, koordinált csapatmunkára volt szükség. Több orvosteam dolgozott egymás keze alá. Hozzátette: az idő ilyenkor nagy úr, hiszen a szív beültetése és eltávolítása között nem telhet el hat óránál több. A beavatkozás alatt és azóta sincs vérzés vagy egyéb szövődmény. A szív elindult és azóta is zavartalanul működik.

Gyermekszív-átültetést tavaly májustól végezhet az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja. Az első beavatkozás tavaly októberben történt, a kisfiú azonban nyáron egy akut kilökődési folyamat miatt meghalt. A második szívet márciusban egy csecsemő kapta, ő most is jól van, szépen fejlődik. Mirjam a harmadik. Őt októberben ismerte meg a közvélemény, amikor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója bejelentette: megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés. A tíz kilogrammos kislányon szeptember végén végezték el a beavatkozást, miután keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenved, azonban a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára is. A műszív beültetését az egészségügyi miniszter saját hatáskörben, a tárca pénzügyi tartalékalapjának terhére szinte rögtön, néhány óra alatt engedélyezte. A műszív azonban maximum 180 napig tarthatta volna életben a kislányt, a gép ennél többre nem lett volna képes. Mirjam 33 nap után jutott szervhez, s ez tényleg nagy szerencse.

Mihályi Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezető koordinátora lapunknak elmondta: az idén eddig kilenc gyermekszív- felajánlás történt, ebből kettőt beültettek, négy esetben nem volt olyan beteg, akinek szüksége lett volna rá, három transzplantáció pedig egyéb okokból hiúsult meg.

A magyarországi szabályozás értelmében az elhunytak szervei - ha azok megfelelőek - transzplantációs célra felhasználhatók, amennyiben az illető még életében ez ellen nem tiltakozott. Gyermekek esetében a szülő írásos engedélyére van szükség a szervadományozáshoz.

A kislány édesanyjával még októberben, a műszív beültetése után
A kislány édesanyjával még októberben, a műszív beültetése után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.