Egységes szociális adatbázist hoznak létre

Nyárra egységes adatbázisba rendezi a kormány a szociális ellátottak adatait, így a jegyzők is áttekinthetik, hogy ügyfeleik milyen egyéb állami segítségben részesülnek.

A jövő évi költségvetési törvény-tervezettel együtt mintegy 18 egyéb jogszabály módosítására nyújtott be javaslatot a kormány a parlamentnek. A csomag része a szociális és a foglalkoztatási törvények egyes passzusainak, a segélyhez jutás feltételeinek átírása.

A javaslat megszigorítja a szociális ellátásokhoz való hozzáférést, valamint a mostaninál differenciáltabb, de a programban részt vevők ellenőrzése szempontjából egységesebb segélyezési rendszert hozna létre. A rászorultaknak részben vállalniuk kellene egyfajta együttműködést az önkormányzatokkal, másrészt a jegyzők interneten keresztül elérhető, országos adatbázisból már a jogosultság feltételeinek megállapításához ellenőrizhetnék, hogy a kérelmező milyen egyéb szociális ellátásokban részesül. A Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis a munkaügyi hatóságok által összegyűjtött információkat (például: mi a munkaerő-piaci helyzete, milyen képzésben, közcélú vagy közhasznú foglalkoztatásban vett részt, volt-e már bértámogatással igénybe vett munkaviszonya?) gyűjtené rendszerbe. A jegyzők azonban csak azokról kérhetnének visszajelzést, akiknek ügyében illetékesek. Az új adatbázis várhatóan 2009. július elsejétől működhet.

A közfoglalkoztatást, illetve a tanulást vállalókat nyilvántartásba veszik, megállapodást kötnek velük és az önkormányzat közmunkát ad nekik. A munkáért bért kapnak, amikor viszont nincs közmunka, az állam úgynevezett rendelkezésre állási támogatást biztosít a számukra, melynek fix összegét az öregségi nyugdíjminimumhoz (jelenleg 28 500 forint) igazították.

Ha a döntéshozók is jóváhagyják az indítványt, jövőre már csak azok kaphatnak rendszeres szociális támogatást, akik valóban nem tudnak dolgozni, vagy befejezték az általános iskolát.

Ösztönözné az általános iskola befejezését a kormányzati program. Ugyanis az úgynevezett aktív korúaknak járó támogatás azoknak is járna, akik nem a közmunkában, hanem a közoktatásban vesznek részt. A speciális szabály szerint e csoportba azok a 35 évnél fiatalabbak tartozhatnak, akik nem végezték el a nyolc osztályt, illetve szakiskolai bizonyítvány híján esnek el a munkától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.