Kezdődjék az e-pereskedés!

"Ön elektronikus üzenetet kapott a Fővárosi Bíróságtól." "A polgármesteri hivatal beadványát iktatta." - Amennyiben a kormány, majd a parlament is elfogadja a szaktárca törvényjavaslatát, júliustól ilyen e-mailek sokaságát postázza majd a Kézbesítési szolgáltató azoknak, akik vállalják, hogy hivatalos ügyeiket az interneten intézik.

Elkészült a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervezete értelmében 2009. július elsejétől fokozatosan tennék lehetővé - néhány esetben kötelezővé - az elektronikus kommunikációt polgári perekben, hatósági ügyintézésben és a közbeszerzési eljárásokban.

Iratmozgatás a bíróságon
Iratmozgatás a bíróságon

Amennyiben a kormány, majd a parlament zöld utat ad a tárca előterjesztésének, a vállalkozások és a magánszemélyek már nemcsak banki, hanem a hivatalos ügyeiket is intézhetik a világhálón. A papíron benyújtott kérelmekkel, előterjesztésekkel, bizonyítékokkal és nyilatkozatokkal azonos értékűek lesznek az interneten továbbított dokumentumok is.

Amennyiben az ügyfél elektronikus úton kezdeményez eljárást, azt a hivatal automatikusan úgy értékeli, hogy a jövőben ezen a módon kíván kapcsolatot tartani az adott eljárásban. Attól kezdve a hivatal is minden iratot elektronikusan küld meg az ügyfél részére, és elektronikusan várja a válaszait, beadványait, nyilatkozatait, bizonyítékait.

A hatóságoknak ezzel szemben papíralapú határozatokban kell megindítaniuk a maguk eljárását (a bíróságoknak nyomtatva kell megküldeni az alperesnek a periratokat, így kell továbbítaniuk a fizetési meghagyásokat is), ám egyidejűleg külön határozatban fel kell hívniuk az ügyfél figyelmét az elektronikus eljárás lehetőségére. Kizárólag az ügyfélen múlik ezek után, hogy papíron vagy elektronikusan kommunikál-e a hivatallal.

Polgári perekben a felperes keresetét a bíróság papíron küldi ki az alperesnek, akkor is, ha azt elektronikusan nyújtották be. A bíróságnak fel kell hívnia az alperes figyelmét az elektronikus kommunikáció lehetőségére, aki szabadon dönthet arról, hogy él-e ezzel a lehetőséggel. Nem zárja ki a jogszabály annak a lehetőségét, hogy egy polgári perben az egyik fél csak papíron, a másik csak elektronikusan kommunikál a bírósággal.

Aki a jövőben elektronikusan szeretné intézni hatósági, hivatali és bírósági ügyeit, az interneten keresztül kívánja benyújtani közbeszerzési pályázatát, annak regisztrálnia kell magát valamelyik okmányirodában, hogy megkapja az ügyfélkapu használatához szükséges hozzáférési lehetőséget. Az ügyfélkapun belépve az egyes eljárásokhoz kialakítandó formanyomtatványon keresztül kezdeményezhető az eljárás.

Az ügyfél "levelét" a kormányzati portál működtetéséért felelős állami szervezet, a Kézbesítési szolgáltató továbbítja a címzettnek. Miután továbbítja a dokumentumot a címzett tárhelyére, erről igazolást küld a feladónak és a címzettnek egyaránt. Az ügyfél szemszögéből ez azt jelenti, hogy a levele kézbesítettnek tekintendő.

Amikor a hatóság vagy a bíróság küld iratot az ügyfélnek, ugyanez a procedúra zajlik le, azzal a különbséggel, hogy ez esetben a Kézbesítési szolgáltató nemcsak arról küld értesítést a feladó hatóságnak, hogy a küldeményt elhelyezte a címzett tárhelyén, hanem később arról is, amikor az ügyfél megtekintette azt. Ennek azért van jelentősége, mert az ügyfélnek továbbított irat nyolc nappal az után, hogy azt a tárhelyén elhelyezték, kézbesítettnek minősül.

Az ügyfél ideiglenes tárhelyén harminc napig tárolják az iratot, majd törlik.

A küldemény érkezéséről a Kézbesítési szolgáltató e-mailben (kérésre sms-ben is) értesítést küld a címzettnek. (Ha valaki nem veszi át időben a küldeményét, nem hivatkozhat arra, hogy nem kapott értesítést.)

Az IRM törvénytervezete 2009 júliusa és 2011 júliusa között több szakaszban javasolja bevezetni a hatósági e-ügyintézést. (A jogszabály tervezete a IRM honlapján a véleményezhető jogszabályok között megtalálható.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.