A bodajki etika

Bodajk független polgármestere lemondásra szólította föl az egyik jobboldali önkormányzati képviselőt. Ha távozna, azzal a harmadik ellenzéki képviselő esne ki a testületből.

- Véletlen! Puszta véletlenről van szó - állítja Oszlánszki Zsolt, a 4400 lelkes Fejér megyei kisváros, Bodajk polgármestere. - A három eset között nincs semmilyen összefüggés. Végképp nincs szó politikai ügyről. Független polgármester vagyok, és kizárólag etikai okokból léptem fel képviselő-társaimmal szemben.

Kezdjük a legutóbb történtekkel. Oszlánszki a napokban levélben szólította fel a független képviselőként, de a Fidesz tagjaként tevékenykedő Wurczinger Lórántot, hogy adja viszsza mandátumát, mert szerinte súlyos etikai vétséget követett el: azoknak a középiskolás diákoknak ad pénzért kollégiumi szállást, akiket földrajztanárként az iskolában tanít.

A bodajki Hang-Szín-Tér művészeti oktatási intézményt a Művészetért Közalapítvány működteti, amelyet 11 évvel ezelőtt a bodajki önkormányzat hozott létre. Az intézményben 2006-ban indult meg felmenő rendszerben a középiskolai képzés. Az első évben a diákok még elfértek a bodajki önkormányzat által felújított kollégiumban, ám tavaly és az idén már kevés volt a férőhely.

- Jelenleg összesen 149 tanulónk van, akiknek a többsége kollégista. Közülük 68-an az önkormányzati kollégiumban, 48-an pedig egy helyi panzióban laknak, ám nyolc diákunknak augusztus végén már nem találtunk szállást - mondja Gerséné Krausz Szilvia, a középiskola igazgatója. - Ebben a szorult helyzetünkben ajánlotta fel a segítségét az egyik tanárunk, Wurczinger Lóránt azzal, hogy az általa nemrég vásárolt, felújításra váró házban elhelyezhetünk néhány tanulót. Ők ugyanolyan externátusi ellátást kapnak, mint a panzióban lakó diákok, a szállásdíjukat az erre a célra felhasználható kiegészítő állami normatíva fedezi.

- Csakhogy ez így etikátlan - állítja Oszlánszki Zsolt. - Egy önkormányzati képviselő nem kerülhet ilyen üzleti kapcsolatba az önkormányzat alapítványa által működtetett intézménnyel. A dolog persze nem jogszerűtlen, csak éppen erkölcstelen.

Wurczinger Lóránt szerint nem követett el etikai vétséget, így nincs miért lemondania a mandátumáról. Hozzátette: egy polgármesternek nincs joga felállítani erkölcsi-etikai normákat, különösen akkor, ha őt magát hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség.

Oszlánszki Zsolt ellen vizsgálatot folytat a veszprémi rendőrkapitányság. A gyanú szerint két évvel ezelőtt azzal a feltétellel utalt ki húszezer forintos gyorssegélyt egy bodajki lakosnak, hogy utólag visszakérte tőle a pénz egy részét.

- Nem követtem el bűncselekményt, a feljelentő egyszerűen megrágalmazott - mondja Oszlánszki. - Egyébként az ügy befejezéséig etikai okokból nem veszem át a Köz Szolgálatáért érdemjelet, amit október 23-a alkalmából kaptam.

Az elmúlt hetekben már két fideszes városatya távozott a bodajki képviselő-testületből. Hadnagy Tibor esete egyértelmű: egészségügyi problémái miatt saját maga mondott le mandátumáról. A másik fideszes városatya, a református lelkészként dolgozó Veres Péter távozásának a hátterében viszont a közte és a polgármester között kialakult konfliktus áll. Amint arról korábban beszámoltunk, 2006-ban Veres Péter nem volt hajlandó Oszlánszki Zsolt után mondani a képviselői eskü szövegét, azt maga olvasta föl, ráadásul kihagyta a "pártatlanul" szót, mivel álláspontja szerint nem járhat el pártatlanul a testületben, hiszen saját pártját képviseli az önkormányzatban. A polgármester javaslatára az alternatív eskütétel miatt felfüggesztették Veres képviselői jogainak gyakorlását, ám a regionális közigazgatási hivatal törvényességi észrevételére ezt a lépést viszszavonták.

Veres Péter azonban időközben elköltözött a városból, és tavaly október óta egyetlen testületi ülésen sem vett részt. A jogszabályok előírják, hogy ha egy önkormányzati képviselő egy éven keresztül nem vesz részt a testület munkájában, akkor meg kell fosztani őt a mandátumától - így is történt.

Ezek után következett a Wurczinger-ügy.

A földrajztanár megtámadását nem mindenki helyesli Bodajkon. Többen azt mondták, hogy a polgármester folyamatosan kampányol, túl hevesen reagál a kritikákra, és a számára vetélytársat jelentő politikustársaitól igyekszik megszabadulni. Wurczingerről például úgy tartják a városban, hogy két év múlva ő lehet a Fidesz polgármesterjelöltje.

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a tény nem játszott szerepet a fellépésemben - ismeri el Oszlánszki.

Wurczinger Lóránt viszont kérdésünkre válaszolva azt mondja: nem kíván indulni a polgármesteri székért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.