Miért ütik az olajat, amikor préselik?

Az Őrségben a napokban megkezdődött az olajtök magjának préselése, vagy ahogy a helyiek nevezik, ütése. A tájék aranyának is titulált sűrű, feketés-zöldes nedűt főként ételízesítőnek használják, de bizonyos betegségek gyógyítására is alkalmas.

Valóságos nimbusza van a sovány földű őrségi tájon a töknek, amelyből az idén - hála a meleg és csapadékos időjárásnak - kiváló volt a termés. Őriszentpéteren, Szalafőn és másutt is leszüretelték - ahogy itt mondják: levágták - már a tököt, magját kiszedték, megszárították.

Őriszentpéteren betérünk a Jakosa-portára, ahol látogatók sokasága ismerkedik az olajütéssel.

- 1935-ben készült ez a tökmagolajprés - mondja a 80 éves Jakosa Henrikné. A szikár, törékeny asszony - Aranka néni - még ma is dolgozik. A kamrába invitál, ahol a prés áll. Mellette tűzhely, fateknő és különböző, merítésre alkalmas eszközök.

- Tudja, a megszárított tökmagot a pajtában ledaráljuk, majd vízzel és sóval ebben a teknőben masszává gyúrjuk - magyarázza Aranka néni. - Aztán fazékba rakjuk, a tűzhelyen lévő mélyedésbe tesszük, megpörköljük, majd préseljük meg ütjük.

A présgép tulajdonképpen két, masszív lábakon álló, vízszintesen egymás mellé rakott tölgyfagerendából áll, melyeket hatalmas vaskerekes szerkezet segítségével úgy feszítenek egymáshoz, hogy a közéjük helyezett vasedénybe tett maszszából egy dugattyú segítségével kipréselhessék az olajat.

- Tulajdonképpen sajtolják az olajat, miért mondják erre azt, hogy ütik? - kérdezem.

- Mert a masszából megmaradt, kemény, korong alakú anyagot csak kiütni lehet az edényből, amit a szájával lefelé fordítva egy lyukas gerendára teszünk - hangzik a válasz. - Így kiesik a tökmagpogácsa, amit aztán állatokkal etetnek fel, de a horgászok is szívesen használják csalinak.

Az olajütés ma az Őrség egyik látványossága. Márkus Ferenc, a 44 ezer hektáros Őrségi Nemzeti Park igazgatója azt mondja: sok helyen megteremtették a tökmagolaj-sajtolás bemutatásának a feltételét. Azon munkálkodnak, hogy a régió e fontos termékének legalább olyan hírverése legyen itthon, mint a szomszédos Burgenlandban vagy Szlovéniában. Ezért folyamatosan szerveznek tökfesztivált, bemutatókat, kóstolókat.

A szalafői Batha Pál nyolc éve váltott ki vállalkozói engedélyt, hogy kereskedhessen a zöldségek, saláták, húsok, sütemények ízesítéséhez használt közkedvelt olajjal. Mint mondja, a tökmagolaj a-, b-, c-, d-, e-vitaminokkal telített, ízletes - sokan kenyérre csepegtetve eszik - és gyógyító hatású termék: segít a prosztatabetegségben szenvedőkön, serkenti a magzati fejlődést.

Sokak szerint a tökmagolaj-készítés hagyománya is hozzájárult ahhoz, hogy az erdős-dombos, ligetekkel és patakokkal szabdalt táj - a másutt ritkaságnak számító növény- és állatvilágával - egy évvel ezelőtt Éden díjat kapott az Európai Uniótól. Ezt az elismerést a legjobban fejlődő magyar turisztikai régióként nyerte el a kistérség.

Batha Pál saját portáján csapolja a térség aranyát
Batha Pál saját portáján csapolja a térség aranyát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.