Betegállományba veszik magukat a harcoló orvosok

Gőzerővel készül a szombati egri kórházátvételre a HospInvest Zrt., miközben az egri polgármester a városi egészségügyi intézménybe hívja a kórházvédők csapatát.

Nincs haladék, bár az egri városi önkormányzat a bíróságtól azt kérte, függesszék fel a Markhot Ferenc Kórház átadását - az illetékes Nógrád Megyei Bíróság csütörtökön elutasította az ezzel kapcsolatos beadványt. Eger azért kérte az átadás elnapolását, mert folyamatban van egy per, amelyet a polgármesteri hivatal indított a cég és a megyei önkormányzat közötti szerződés megsemmisítése érdekében. A tárgyalás november 17-én lesz Balassagyarmaton. Miután az eljárásnak nincs halasztó hatálya, a HospInvest Zrt. az eredeti terveknek megfelelően szombaton átveheti az intézmény működtetését. A megyei önkormányzat közgyűlése mint tulajdonos pénteken tárgyal és dönt a kórház eddigi költségvetési gazdálkodási formájának megszüntetéséről.

Biztosan együtt maradnak az úgynevezett kórházvédők, vagyis azok, akik az intézményt továbbra is önkormányzati tulajdonban akarják tartani, és nem mennek át a privát részvénytársaság által működtetendő kórházba. Rájuk ugyanis számít a város - nyilatkozta lapunknak Mánya Kristóf "kórházvédő". (A kórház a szocialista többségű megye tulajdonában van, a város Fidesz-irányítású - a szerk.) Mint Mánya lapunknak elmondta, ha kell, többen betegállományban, illetve munkanélküli-ellátással fogják kivárni, amíg így vagy úgy pont kerülhet az ügy végére, de mindenképpen együtt maradnak. A mozgalomban részt vett emberek egyesületet alapítanak, és civil szervezetként folytatják.

Napközben a városi önkormányzat közleményben is megerősítette az orvos nyilatkozatát. Eszerint "a kialakult vészhelyzetre való tekintettel kinyilvánítjuk, hogy Eger városa számít a Markhot Ferenc Kórház dolgozóira. Ha kell, bírósági úton is kikényszerítjük annak a döntésüknek a végrehajtását, amely szerint Eger a feladatok megosztásával az egri lakosok egészségügyi ellátására saját intézményt hoz létre."

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke közölte: péntek éjfélig várják azokat, akik a munkahelyükön folytatnák tovább a munkát. A cég egyébként készül a kórház átvételére. Megkezdődött a leltározás, az osztályok, az új struktúra előkészítése. A zavartalan ellátás érdekében fokozott biztonsági intézkedések mellett, néhány napig területileg koncentráltan helyezik el a kórházban a betegeket.

A nyáron éhségsztrájkoló Szabó Pál doktor és Mánya Kristóf a kórház előtt
A nyáron éhségsztrájkoló Szabó Pál doktor és Mánya Kristóf a kórház előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.