Elhúzódik a recesszió?

Októberben három felmérést végzett a Medián a pénzügyi válsággal kapcsolatos véleményekről. Az első hét végére az derült ki, hogy a felnőtt népességet egyre jobban foglalkoztatja a dolog, egyre inkább aggódnak miatta, és nagy igényük van a politikai és gazdasági vezetők összefogására a megoldás érdekében. A rákövetkező hét eredményei azt mutatják, hogy stabilizálódott a közvéleményben a válság más témákhoz viszonyított fontossága és az ezzel kapcsolatos várakozások, aggodalmak is.

A többség most is arra számít, hogy egy évig is (26 százalék) vagy még tovább (42 százalék) elhúzódhatnak a pénzügyi problémák. A túlnyomó többség gazdasági nehézségekre vagy kedvezőtlen intézkedésekre számít, például a munkanélküliség növekedésére (95 százalék), a forint gyengülésére (92 százalék), a devizahitelesek törlesztőrészleteinek nagyon jelentős növekedésére (91 százalék), az élelmiszerárak tartósan magas szintjére (89 százalék), a benzin árának emelkedésére (74 százalék), valamint, hogy veszélybe kerül az emberek megtakarított pénze (69 százalék).

Vélemények a nemzeti csúcsról
Vélemények a nemzeti csúcsról

Többen borúlátóak a saját családjuk helyzetét illetően: ha most nem is panaszkodnak sokan arra, hogy a válság már komolyan megérintette volna őket (100 fokú skálán 56 pont), a jövőt illetően viszont sokkal pesszimistábbak (71 pont).

A nemzeti csúcsot a megkérdezettek többsége (53 százalék) fontos lépésnek tartja, ugyanakkor egy hét alatt jelentősen megnőtt (28-ról 41 százalékra) azok tábora, akik szerint értelmetlen dolog volt. Ez a nézet különösen felerősödött egyébként a pénzügyi válságban valamivel kevésbé érintettek körében, azaz akiknek nincs jelentősebb banki megtakarításuk, sokkal kritikusabbak az egyeztetésekkel kapcsolatban. A csúcson is megfogalmazott adócsökkentés-halasztást csak a megkérdezettek harmada tudja elfogadni, a népesség valamivel több mint fele azonnali adómérséklést látna szívesen.

Úgy tűnik, egyre többen bíznak a kormányfő válságmenedzselési képességeiben. A miniszterelnöki posztra való alkalmasság, illetve népszerűség tekintetében a Fidesz elnökével szemben a közvéleményben rendre alulmaradó Gyurcsány Ferenc a válsággal kapcsolatos magatartás, felelősség és a problémák kezelésére való alkalmasság szerint lényegében ugyanolyan megítélést kapott, mint riválisa. Ez arra utal, hogy Gyurcsány sokak számára politikailag elfogadhatatlan, ám gazdasági kompetenciáját, válságmegoldó képességét közülük is sokan elismerik. És fordítva: Orbán Viktor sokak számára politikailag kívánatosabb annál, mint amennyire meggyőzőnek tartják a felkészültségét a pénzügyi válság kezelésére.

A felméréseket 2008. október 13-án, 20-án és 27-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000-1000 és 600 fő telefonos megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 2-8 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.