Egészségesebbé válhatnak a politikai döntések

Egészséges politikai döntések, vagyis a döntések egészségügyi hatásának vizsgálata kezdődhet meg hamarosan. Leginkább településfejlesztést, közlekedést, lakhatást, megélhetést érintő törvények, döntések esetében kerülhetnek előtérbe ezek a szempontok.

Megállapodott tegnap Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke és Mikola István, a fideszes alelnök. Ez önmagában is hír, és különösen értékessé teszi a tárgyat, amiről a megegyezés megszületett. Ez pedig abban áll, hogy a jövőben egészségügyi hatásvizsgálatokat készítenek a fontos politikai döntésekhez. Ezt az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány által szervezett Érték-e az egészség a döntéshozatali folyamatban? címmel rendezett konferencián jelentették be.

A tervezett hatástanulmányok lehetséges munkacímei közül néhány: Mi köze a depressziónak, az öngyilkosságnak, az alkoholfogyasztásnak az agrárpolitikához? Egy új repülőtér megépítésének vagy a lakásépítési terveknek az egészségünkhöz? Európa több országában folyamatosan vizsgálják egy-egy fontosabb politikai döntés egészségre gyakorolt hatását. Angliában ez kötelező.

Gábor Edina, az OEFI főigazgatója szerint vannak mérési módszerek, de a törvényhozási gyakorlatban az egészségre még sincsenek tekintettel.

- A módszer olcsó, tehát alkalmazása nem pénzkérdés mondta a főigazgató, aki a pénzügyi válság nyomán teendő intézkedéseknél is komoly szerepet szánna az egészségnek mint mérlegelési szempontnak. - Nyilvánvaló, hogy komoly egészségügyi hatása van egy-egy válságkezelő intézkedésnek. Éppen ezért tudni kell, mi okozza a legkisebb egészségügyi kárt. Ha vannak ilyen hatásvizsgálatok, tudható az is, miként lehet védekezni. A munkanélküliség például az egészséget leginkább károsító tényezők egyike. Ha ezzel egyre inkább számolni kell, szükség van kompenzáló intézkedésekre - mondja a főigazgató.

Kökény Mihály szerint ugyan a kényszerűen gyors döntéseknél nehezen lehet hatástanulmányt készíteni, fontos lenne azonban, hogy ha van idő, és az egészségre kimutathatóan hat egy-egy döntés, kötelező jelleggel vezessük be az ilyen vizsgálatokat. Ha lennének gyors technológiák, a rendszer hatásosan bevethető lenne.

- Nyilvánvaló, hogy a gyűlöletbeszéd szabályozásának vitájánál erre nincs szükség, településfejlesztési döntéseknél viszont hatványozottan. Tudnunk kellene, hol a leghatásosabbak ezek a módszerek - mondta az elnök, aki szerint ez az egészségügyi kormányzatot is felkészítheti folyamatok várható eredményére. Így elkerülhető az is, ami Franciaországban történt, ahol a klímaváltozás kezelésének kérdéseibe belebukott a teljes egészségügyi vezetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.