Egyeztetések kifulladásig

Egymást követték tegnap a válságintézkedésekről folytatott egyeztetések - egy részük a miniszterelnök részvételével. Gyurcsány Ferenc a szakszervezeteket a megszorító intézkedésekről győzködte. Az érdekvédők szembeszegültek.

Hosszú, tiltakozó akciókkal nyomatékosított tárgyalások időszaka következik a kormány és a közszféra szakszervezetei között, a munkavállalók képviselői ugyanis egyelőre nem fogadják el a közszolgálati dolgozókat érintő megszorító intézkedéseket. Erőteljesen tiltakoznak az ellen, hogy jövőre nem kapnak fizetésemelést, s le kell mondaniuk a szokásos 13. havi illetményükről is. Tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel csaknem két órán át tárgyaltak a szakszervezetiek, akiket a miniszterelnök részletesen tájékoztatott a pénzügyi válság miatt kialakult helyzetről, s megindokolta nekik a tervezett intézkedéseket is. Bár a kormányfő világossá tette, hogy a kormány kész a további egyeztetésekre, s akkor sem mondja fel a közszolgálati sztrájkbizottsággal két éve kötött, jövőre béremelést ígérő megállapodást, ha egyelőre nem tudja is teljesíteni, a szakszervezetek nem hajoltak meg az érvek előtt.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége bejelentette, hogy demonstrációs bizottságot alakít, mert nem fogadja el, hogy jövőre reálértéken csökkenjenek az illetményeik. Kónya Péter, a tömörülés elnöke közölte, hogy a rendőrök, katonák, tűzoltók és börtönőrök jelentős része nettó 100 ezer forintot visz haza. Ebből már nincs lefele. Az elnök felhívta Gyurcsány Ferenc figyelmét arra is, hogy több jelzést kaptak arra, hogy a kormány nem számíthat a lojalitásukra, ha végrehajtja a szigorításokat. Kónya lapunknak azt mondta: a miniszterelnök megdöbbenéssel hallgatta az adatokat, s azt mondta, most ugyan nincs forrás, amelyből teljesíthetnék a szakszervezeti követeléseket, de keresik a megoldást.

A találkozó után Csizmár Gábor, a kancellária államtitkára úgy nyilatkozott: tovább tárgyalnak a 13. havi illetmény felfüggesztéséről, és keresik a megoldást, miként lehetne kompenzálni a közszféra dolgozóit érintő jövedelemelmaradást.

Volt értelme a találkozónak a kormányfővel, ha más nem, az, hogy jobban ismerjük egymás helyzetét és álláspontját - summázta lapunknak a történteket a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. Fehér József szerint azt az önmérsékletet, amelyet közéleti személyiségek, politikusok most kérnek a társadalomtól, a közszféra harmadik éve gyakorolja. Úgy véli ugyan, hogy most nem a harci nyilatkozatoknak az ideje van, hétfőn döntenek a közszolgálati sztrájkbizottság felélesztéséről. Vállalhatatlannak és elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy jövőre mintegy 12 százalékkal csökkenjenek a reálkeresetek a közintézményekben, hiszen a szférában dolgozók egy része ezzel a szegénységi küszöb alá kerülne.

Közzétette álláspontját a pénzügyi mentőcsomagról a versenyszférában szerveződő MSZOSZ is. E szerint kész a kompromisszumra, ha a munkáltatók feladják a bérek befagyasztásának szándékát, illetve, ha a kormány újragondolja a nyugdíjakat érintő intézkedéseket, továbbá megakadályozza a problémák újratermelődését. A konföderáció vezetése azt javasolja, hogy legyen elsődleges cél a foglalkoztatási szint, valamint a bérek és juttatások reálértékének megőrzése és a belső fogyasztás ösztönzése.

Tegnap a pécsi közgyűlés képviselői gesztust gyakorolva a többségi MSZP-SZDSZ-frakció indítványára vállalták, hogy lemondanak tiszteletdíjuk tíz százalékáról, már decembertől.

Csizmár Gábor államtitkár (balra) és Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a tanácskozás után
Csizmár Gábor államtitkár (balra) és Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a tanácskozás után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.